22-05-2018
Φτιάξτε τη διάθεση στο σπίτι επιλέγοντας τα σωστά χρώματα

photo

Σκέφτεστε να βάψετε το σπίτι; Η επιλογή των χρωμάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τα χρώματα των τοίχων (και όχι μόνο) επηρεάζουν το πώς αισθανόμαστε μέσα στο σπίτι μας.

 

Όποιος θέλει να αγοράσει χρώματα για τους τοίχους του σπιτιού του, μάλλον θα πρέπει να το μελετήσει καλά. Διότι κάθε χρώμα έχει και μία επίδραση, η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς θα αισθάνεται όταν βρίσκεται στο χώρο του σπιτιού του: Το κόκκινο ξετυλίγει το πάθος, το μπλε προκαλεί ηρεμία, το κίτρινο δίνει πιο εύθυμη διάθεση, ενώ με το πράσινο αισθανόμαστε πιο ισορροπημένοι.  Η μόδα και οι προσωπικές εμπειρίες (π.χ. το πώς ένα δωμάτιο στο πατρικό σπίτι  διαμόρφωνε τη διάθεσή του για χρόνια) μπορούν να τον βοηθήσουν να επιλέξει τους σωστούς συνδυασμο΄πυς.

 

Η επίδραση των χρωμάτων


«Τα οπτικά ερεθίσματα έχουν μεγάλη επιρροή στον ψυχισμό μας και αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους», αναφέρει ο καθηγητής Axel Venn, που διερευνά τη σχέση μεταξύ των χρωμάτων και των συναισθημάτων.

 

Ο  χρωματικός κατάλογος της αγοράς συχνά περιλαμβάνει περισσότερες από 1000 αποχρώσεις προς επιλογήν, προκαλώντας πολλές φορές αδιέξοδο στου ενδιαφερομένους. Οι ειδικοί τους συμβουλεύουν να έχουν αναπτύξει προηγουμένως ένα χρωματικό σχέδιο, παίρνοντας ιδέες από βιβλία και περιοδικά.

 

Μια άλλη ιδέα είναι να πάρουν το πινέλο και να κάνουν διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων σε ένα κομμάτι χαρτί. Έτσι θα διαπιστώσουν αν, για παράδειγμα, τους αρέσουν περισσότερο οι αρμονικές αποχρώσεις ή οι έντονες αντιθέσεις και με ποιους τόνους αισθάνεται καλυτέρα.


Σε αρμονία με την επίπλωση


Τα χρώματα και τα σχέδια του καναπέ, των πολυθρόνων και των χαλιών, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. «Αν, για παράδειγμα, έχετε ένα ξύλινο πάτωμα και έναν καναπέ σε απόχρωση του πορτοκαλί, θα πρέπει να δώσετε λίγη ποικιλία και να διαλέξετε ένα πιο ψυχρό χρώμα για τον τοίχο», εξηγεί η αρχιτέκτων εσωτερικού χώρου, Simone Ferrari.

 

Όποιος δεν είναι σίγουρος ότι οι επιλεγμένες αποχρώσεις όντως θα φαίνονται όμορφες, μπορεί με ένα απλό τρικ να βοηθηθεί: Να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι καλής ποιότητος ύφασμα για να δοκιμάσει την επίδραση που θα έχει το χρώμα στους τοίχους.

 

Η επιλογή των χρωμάτων είναι καθοριστική στη διαμόρφωση της επιθυμητής ατμόσφαιρας. Αν θέλετε μια ελαφριά ή ζεστή ατμόσφαιρα, τότε χρειάζεστε και ζεστά χρώματα, δηλαδή περισσότερες αποχρώσεις του κόκκινου, του πορτοκαλί, του κίτρινου, του καφέ ή του μπεζ. Οι μπλε τόνοι μάλλον έχουν μια πιο ψυχρή επίδραση, ενώ όσο περισσότερο λευκό περιέχει μια απόχρωση τόσο πιο ελαφριά είναι και η επίδρασή της.

 

Δωμάτια όπως τα φυσικά τοπία


Για να αισθάνεται κανείς πραγματικά καλά, χρειάζεται περισσότερα από ένα χρώματα, σε ένα δωμάτιο. Οι μονόχρωμοι χώροι, όπου για παράδειγμα όλα είναι λευκά και λεία, κουράζουν γρήγορα τις αισθήσεις, καθώς δεν δίνουν κανένα ερέθισμα και μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και άγχος. Για το λόγο αυτό, ένα δωμάτιο θα πρέπει να μοιάζει περισσότερα με ένα φυσικό τοπίο.

 

Τα παστέλ ροζέ, κίτρινο και πορτοκαλί χρώματα τονώνουν τον ενθουσιασμό. Τα έντονα παστέλ χρώματα, όπως της τερακότα, μπορούν να συνδυαστούν με sorbet χρώματα (αποχρώσεις παγωτού), τα οποία είναι πιο ανοιχτά από τα παστέλ και δίνουν την αίσθηση ηρεμίας.

 

Οι πολύχρωμοι χώροι επίσης δεν συνιστώνται. Καλό είναι να διαλέξει κανείς τρεις κυρίως τόνους και δυο με τρεις δευτερεύουσες αποχρώσεις.

 

Less is more


Τα πολύ έντονα χρώματα δεν ενδείκνυνται για χώρους, στους οποίους βρισκόμαστε πολλές ώρες, όπως για παράδειγμα η κουζίνα, διότι ενδέχεται να μας κουράσουν γρήγορα και να δείχνουν πιεστικά.

 

Όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει έντονα χρώματα, όπως χτυπητό κόκκινο, κίτρινο του ήλιου, η navy blue, τότε θα πρέπει να τα περιορίσει σε έναν μικρό τοίχο (accent wall), στον οποίο θα μπορεί σχετικά γρήγορα να αλλάξει χρώμα.

 

Μπορεί, επίσης, να τα χρησιμοποιήσει σε χώρους στους οποίους δεν βρίσκεται για πολλές ώρες, όπως ο διάδρομος ή το μπάνιο.

 

Ζωντάνια με τα «αξεσουάρ»

 

Όμορφους χρωματικούς συνδυασμούς μπορεί να πετύχει κανείς και με τα χαλιά, τα μαξιλάρια, τις κουρτίνες, τα υφάσματα και τα κάδρα, δίνοντας ζωντάνια στον χώρο. Και αυτά μπορεί να τα αλλάζει εύκολα, ανάλογα με την διάθεσή του, όπως επίσης και να τα προσαρμόζει συμφώνα με την μόδα. Μπορεί να επιλέξει, για παράδειγμα, μαξιλάρια με διαφορετικό χρώμα, σε κάθε πλευρά, και να τα γυρίζει ανάλογα με το πώς αισθάνεται.

 

Δεν πρέπει να επιμένουμε στα ίδια χρώματα για όλη μας τη ζωή, αλλά να τα προσαρμόζουμε ιδανικά, ανάλογα με την εκάστοτε διάθεσή μας. Η ζωή αλλάζει. Το ίδιο κι εμείς.