19-06-2015
Οι βετεράνοι συμφωνούν: Έτσι διατηρούνται οι γάμοι

photo

Βασισμένο στην πιο λεπτομερή έρευνα που έχει ποτέ διεξαχθεί σε ανθρώπους με μακρόβιους γάμους, το βιβλίο «30 Lessons for Loving: Advice from the Wisest Americans on Love, Relationships, and Marriage», δείχνει το δρόμο για ισόβιες και ικανοποιητικές σχέσεις.

 

Σε μια εποχή που τα διαζύγια «δίνουν και παίρνουν», ο συγγραφέας και διεθνούς φήμης γεροντολόγος στο Πανεπιστήμιο Cornell, Karl Pillemer, μοιράζεται συμβουλές από ηλικιωμένους και σοφότερους Αμερικανούς για όλα όσα αφορούν στο γάμο: από την εύρεση ενός συντρόφου, μέχρι την απόφαση για δέσμευση και την κοινή ζωή μέχρι τα γεράματα.

 

Για να συλλάβει τη φωνή της βιωμένης εμπειρίας, ο Pillemer διεξήγαγε δειγματοληπτική εθνική έρευνα σε περίπου 400 Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω, ρωτώντας τους πώς μπορεί κανείς να βρει έναν «συμβατό»  σύντροφο και άλλες συμβουλές για την αγάπη και τις σχέσεις.

 

Σε μεταγενέστερες, πρόσωπο με πρόσωπο, συνεντεύξεις, σε περισσότερα από 300 άτομα που διατηρούσαν γάμους με μεγάλη διάρκεια (30, 40, 50 ή περισσότερα χρόνια) ο Pillemer συγκέντρωσε πολλές απόψεις για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων ενός γάμου. Η ομάδα του πήρε συνεντεύξεις και από διαζευγμένα άτομα, ζητώντας τη γνώμη τους για το πώς οι άλλοι μπορεί να απέφυγαν τα οικογενειακά προβλήματα.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση του Pillemer, τα πέντε κορυφαία μαθήματα από τους πρεσβύτερους, είναι:

 

Μάθετε να επικοινωνείτε: Για ένα καλό γάμο, η συντριπτική πλειονότητα μας συμβουλεύει να μιλάμε. Πιστεύουν ότι τα συζυγικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω της ανοιχτής επικοινωνίας, ενώ αντιστρόφως πολλοί των οποίων οι γάμοι διαλύθηκαν, απέδωσαν το γεγονός στην έλλειψη επικοινωνίας.

 

Γνωρίστε το σύντροφό σας πολύ καλά πριν παντρευτείτε: Πολλοί από όσους ρωτήθηκαν παντρεύτηκαν πολύ νέοι, παρόλο που συνιστούν το αντίθετο. Συμβουλεύουν σθεναρά τους νεότερους να περιμένουν μέχρι να γνωρίσουν καλά το σύντροφό τους και να έχουν αρκετές κοινές εμπειρίες. «Ποτέ μην παντρευτείτε προσδοκώντας να καταφέρετε να αλλάξετε το σύντροφό σας» επισημαίνουν.

 

Αντιμετωπίστε τον γάμο ως μία άρρηκτη, δια βίου δέσμευση: Αντί να βλέπετε το γάμο ως μια εθελοντική πράξη συμβίωσης, η οποία διαρκεί μόνο για όσο διάστημα διαρκεί το πάθος, προτείνουν να τον αντιμετωπίζετε ως μια βαθιά δέσμευση, που πρέπει να τηρείται, ακόμη και αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Πολλοί πέρασαν μέσα από δυστυχισμένες περιόδους και βρήκαν τρόπους για την επίλυση των προβλημάτων τους, εισπράττοντας την ανταμοιβή ενός ικανοποιητικού, αλώβητου γάμου στη μετέπειτα ζωή τους.

 

Μάθετε να δουλεύετε σαν ομάδα: Μας συμβουλεύουν να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε μάθει στη ζωή μας από τις εμπειρία μας στις ομάδες (στον αθλητισμό, στην εργασία, στο στρατιωτικό), στο γάμο μας. Συγκεκριμένα, αυτή η άποψη περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των προβλημάτων συλλογικά από το ζευγάρι και όχι ως μεμονωμένα άτομα.

 

Διαλέξτε έναν σύντροφο, με τον οποίον έχετε πολλά κοινά: Όλοι οι γάμοι έχουν δυσκολίες, υποστηρίζουν, αλλά είναι πολύ πιο εύκολοι με κάποιον που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, υπόβαθρο και προσανατολισμό.  Η πιο σημαντική ανάγκη για ομοιότητα με το σύζυγο, είναι κατά βάση οι αξίες σχετικά με δυνητικά επίμαχα ζητήματα, όπως η ανατροφή των παιδιών, το πώς πρέπει να δαπανηθούν τα χρήματα και η θρησκεία.