19-06-2015
Μήπως τελειώνετε πριν καν... αρχίσετε;

photo

Πριν απαντήσετε  ενημερωθείτε για το τι θεωρείται επιστημονικά «γρήγορα». Αν βεβαιωθείτε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα, απευθυνθείτε στους ειδικούς και κάντε ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να κερδίσετε χρόνο.

 

Οι μεγάλες προσδοκίες που μπορεί να προκύπτουν από εξωτερικές επιρροές (ΜΜΕ, κινηματογράφος, φίλοι κοκ), συχνά δημιουργούν πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει. Για την ακρίβεια δημιουργείται η αίσθηση ότι υπάρχει πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα όλα βαίνουν φυσιολογικά.  Πριν βγάλετε οποιοδήποτε συμπέρασμα, λοιπόν, είναι άκρως απαραίτητο να δείτε το... χρόνο στο πραγματικό του μέγεθος.

 

Οι επιστημονικές θεωρείες


«Πρόωρη» ή «γρήγορη» ορίζεται η εκσπερμάτιση του άνδρα έπειτα από ελάχιστο σεξουαλικό ερεθισμό πριν ή λίγο μετά τη διείσδυση του πέους, κατά την σεξουαλική επαφή και πριν ο ίδιος το θελήσει.
Ωστόσο σύμφωνα με έναν άλλο ορισμό ένας άντρας έχει πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) όταν δεν καταφέρνει τουλάχιστον τις μισές φορές να οδηγήσει (με σεξουαλική διείσδυση) σε οργασμό, μια σύντροφο που δεν έχει σεξουαλικό πρόβλημα και με την οποία έχει συχνές ερωτικές επαφές. Η ΠΕ είναι ένα από τα συχνότερα σεξουαλικά προβλήματα των ανδρών και μπορεί να παρουσιαστεί από την αρχή της σεξουαλικής ζωής ή μεταγενέστερα.

 

13 πιθανές αιτίες


Παρόλο που η ΠΕ οφείλεται συνήθως σε ψυχολογικούς παράγοντες, μπορεί να ευθύνονται και βιολογικοί παράγοντες ή ένας συνδυασμός αυτών.

 

1. Η συνήθεια της βιασύνης: Λόγω πίεσης χρόνου, ειδικά όταν οι συνθήκες των πρώτων επαφών δεν επιτρέπουν πολλές φορές στον άνδρα να είναι αρκετά χαλαρός, υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιάσει γρήγορη εκσπερμάτιση. Εάν αυτές οι «βιαστικές» συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται η ερωτική επαφή επαναλαμβάνονται, ο άνδρας φαίνεται τελικά πως «μαθαίνει» στον συγκεκριμένο τρόπο.

 

2.  Σεξουαλική τεχνική: Κάποιοι άνδρες χρησιμοποιούν ασυνείδητα τεχνικές (όπως π.χ. να σκέφτονται κάτι άλλο κατά την διάρκεια της επαφής) τις οποίες όμως έχουν οι ίδιοι αναπτύξει συνειδητά κατά τις πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες τους. Κάποιοι άλλοι άνδρες όμως έχουν εκπαιδεύσει τον εαυτό τους να επικεντρώνεται σε αυτό που τους ερεθίζει με αποτέλεσμα να εκσπερματίζουν γρήγορα.

 

3. Άγχος: Εξαιτίας του άγχους ο άνδρας πολλές φορές δεν απολαμβάνει την επαφή καθώς υποσυνείδητα πιέζεται και τελικά οδηγείται σε γρήγορη εκσπερμάτιση. Και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί τελικά να έχει μάθει τον εαυτό του να ακολουθεί αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο κατά τις πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες και να τον συνεχίζει και αργότερα.

 

4.  Συχνότητα επαφών: Όταν η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών είναι μικρή, αυξάνονται και τα οποιαδήποτε προβλήματα μεταξύ του ζευγαριού, κατά συνέπεια και τα σεξουαλικής φύσεως προβλήματα.

 

5.  «Ψυχοδυναμικές» ερμηνείες: Η ΠΕ μπορεί να σχετίζεται με μια «ναρκισσιστική» τάση του άνδρα (επικέντρωση στο «εγώ» ) ή με την ύπαρξη ασυνείδητου μίσους προς την γυναίκα.


6.  «Εξελικτικές» θεωρίες: Η ΠΕ ίσως είναι αποτέλεσμα μιας «εκ φύσης» τάσης του άνδρα που έχει διαμορφωθεί στην πορεία της εξέλιξής του. Σύμφωνα με αυτήν η μικρής διάρκειας συνουσία του αρσενικού με κατά το δυνατόν περισσότερα θηλυκά έθετε την βάση σε προηγούμενες εποχές για μια πιθανή γενετική προδιάθεση ΠΕ στους περισσότερους απογόνους του.

 

7. Ευαισθησία του πέους: Οι άνδρες με ΠΕ ίσως εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην περιοχή του πέους. Η διαταραχή είναι πιο σπάνια στις μεγαλύτερες ηλικίες διότι τότε, λόγω π.χ. ασθενειών, ίσως η ευαισθησία αυτή να μειώνεται.

 

8. Επίπεδα και ευαισθησία των υποδοχέων:Η ΠΕ μπορεί να συσχετίζεται με τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο (που συνδέονται με την εκσπερμάτιση) και την ευαισθησία των ανάλογων υποδοχέων.

 

9. Βαθμός διεγερσιμότητας: Οι άνδρες με ΠΕ εμφανίζουν γρηγορότερη σεξουαλική διέγερση από ότι όσοι δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

 

10.  Γρήγορα αντανακλαστικα: Στους άνδρες με  ΠΕ το αντανακλαστικό της εκσπερμάτισης εκλύεται υπερβολικά γρήγορα. Μπορεί ακόμα να σχετίζεται με προβληματικό «βουλβοσηραγγώδες» αντανακλαστικό (ο βολβοσηραγγώδης είναι μυς που συμμετέχει στην εκσπερμάτιση).

 

11.Σεξουαλικές ορμόνες: Η μεταβολή των επιπέδων των ορμονών που σχετίζονται με το σεξ όπως της τεστοστερόνης, της FSH, της LH και της προλακτίνης ενδεχομένως να παίζει ρόλο.

 

12.  Γενετική προδιάθεση:Πιθανόν να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση που σχετίζεται ακόμα και με την κατασκευή του σώματος και των γεννητικών οργάνων.

 

13. Φλεγμονές & σεξουαλικά προβλήματα: Φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος ή άλλες σεξουαλικές διαταραχές (π.χ. στυτική δυσλειτουργία) μπορεί να προκαλέσουν ΠΕ.

 

Στα «χέρια» της Επιστήμης


Tip.Παρόλο που οι παραπάνω θεωρίες για την αιτιολογία της διαταραχής είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες , καμία ως τώρα δεν έχει καθολική αποδοχή.  Ωστόσο, όποια κι αν είναι η αιτία μην ξεχνάτε ότι για κάθε πρόβλημα, υπάρχει λύση. Αρκεί να την αναζητήσετε. Κάθε άνδρας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα χρήζει περεταίρω διερεύνησης συχνά με τη βοήθεια  ειδικού ψυχικής υγείας (σεξολόγο) και κατά περίπτωση αντιμετώπιση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή / και θεραπεία συμπεριφοράς. Ωστόσο, όταν η ΠΕ έχει  προκύψει μετά την εμφάνιση κάποιας φλεγμονής του ουροποιογεννητικού συστήματος ή συνδέεται με κάποια άλλη σεξουαλική διαταραχή, χρειάζεται καταρχήν η αντιμετώπιση της οργανικής αιτίας με τη βοήθεια ουρολόγου-ανδρολόγου.