26-01-2018
3 παράγοντες - έκπληξη που ευνοούν την ερωτική ζωή

photo

Η ευρύτερη ερωτική ζωή μας μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες που δεν πάει ο νους μας. Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαίωσε και πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στη Λισαβόνα.

 

Ερευνητές εξέτασαν 1.284 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 90 ετών (ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 38 έτη). Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ηλικιακές ομάδες: τους νεαρούς ενήλικες (18-30 ετών), τους ενήλικες (31-59) και τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (60-90).

 

Στη συνέχεια αξιολογήθηκε ο βαθμός ικανοποίησής τους από την ευρύτερη ερωτική τους ζωή καθώς και η σχέση της με διάφορους άλλους παράγοντες. Οι περισσότεροι παράγοντες που σχετίστηκαν με μια ευτυχισμένη ερωτική ζωή ήταν αρκετά προβλέψιμοι (π.χ. το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες την συγκεκριμένη περίοδο ήταν ερωτευμένοι, ήταν παντρεμένοι και βίωναν σεξουαλική επιθυμία για το σύντροφό τους). Αλλά υπήρχαν και μερικά στοιχεία που προκάλεσαν έκπληξη:

 

Η ηλικία

 

Οι συμμετέχοντες μεταξύ των ηλικιών 31-59 ετών ήταν πιο ευτυχισμένοι με την ερωτική τους ζωή από εκείνους που ήταν 60-90 ετών.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί και αναμενόμενο, καθώς η σεξουαλική ζωή, η οποία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ευρύτερης ερωτικής ζωής, φθίνει με την αύξηση της ηλικίας. Ωστόσο, η έκπληξη έγκειται στο γεγονός ότι συνήθως στις μεγάλες ηλικίες μειώνονται και οι απαιτήσεις από την ερωτική ζωή.

 

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις

 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή στα θρησκευτικά δρώμενα (και οι δύο έχουν τις ίδιες θρησκευτικές πεποιθήσεις και παρακολουθούν ανελλιπώς τις θρησκευτικές υπηρεσίες) σχετίστηκε με μεγαλύτερη ικανοποίηση από την ερωτική ζωή. Το εύρημα αυτό ακούγεται λίγο παράξενα, δεδομένου ότι ζούμε (και όχι μόνο εμείς) σε μια χώρα, όπου η θρησκεία «αφορίζει» το σεξ (μήπως τελικά το υπερεκτιμούμε;).

 

Η κοινωνική ζωή

 

Ένα ανιαρό κοινωνικό «φόντο» μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ερωτική μας ζωή. Οι υψηλές βαθμολογίες των συμμετεχόντων στην συναισθηματική ευεξία -η οποία συνδέεται με τις καλές κοινωνικές σχέσεις- σχετίστηκαν με μια πιο ευτυχισμένη ερωτική ζωή. Μην απομονώνεστε λοιπόν. Αξιοποιήστε το επικοινωνιακό σας ταλέντο.