22-06-2015
6 νεανικές συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο για αρθρίτιδα

photo

Μάθετε ποιες συμπεριφορές από το παρελθόν σας μπορεί να αποτελούν παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση και  αρθρίτιδα - και τι μπορείτε να κάνετε τώρα για να για να αποφύγετε τις επιπτώσεις στο μέλλον.

 

Ορισμένες συνήθειες που υιοθετούνται κατά τις δυο πρώτες δεκαετίες της ζωής, μπορεί να αποτελέσουν τον «κλέφτη» της ποιότητας των γηρατειών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One. Η πιθανότητα, για παράδειγμα, ενός κατάγματος των οστών εξαρτάται εν μέρει από τις ανθυγιεινές συνήθειες κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

 

Αύξηση σωματικού βάρους κατά το τέλος της εφηβείας


Η παχυσαρκία σε οποιαδήποτε ηλικία σχετίζεται με ψωριασική αρθρίτιδα, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται ιδιαίτερα με την αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εφηβείας, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Dermatology. Μεταξύ των 943 ατόμων με ψωριασική αρθρίτιδα, η παχυσαρκία στην ηλικία των 18 ετών ήταν προγνωστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της νόσου αργότερα στη ζωή τους.

 

«Η παχυσαρκία απ' την εφηβεία επιβαρύνει πολύ τις αρθρώσεις» εξηγεί ο Σεγιάσι Άμιν, MD, ρευματολόγος και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ, της Μινεσότα. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η απώλεια του βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

 

Μια διατροφική διαταραχή

 

Η νευρογενής ανορεξία κατά την εφηβεία μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων, ώστε να επηρεαστεί η υγεία των οστών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης. Επιπλέον, τα άτομα με ανορεξία μπορεί να εκκρίνουν μεγαλύτερη ποσότητα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), να εμφανίσουν έλλειψη ασβεστίου και να έχουν χαμηλό σωματικό βάρος, παράγοντες οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν σε ασθενέστερα οστά, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της διατροφής για την υγεία των οστών. Ειδικότερα, επισημαίνουν τη σημασία της κατανάλωσης γάλακτος για την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D και αποθαρρύνουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σόδας, η οποία βλάπτει τα οστά.

 

Οι... ατέλειωτες ώρες στον υπολογιστή

 

Τα οστά αναπτύσσονται και δυναμώνουν κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην επίτευξη μέγιστης οστικής μάζας, ενώ η καθιστική ζωή την παρεμποδίζει.

 

Οι έφηβοι που περνούν τέσσερις έως έξι ώρες την ημέρα στον υπολογιστή, έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για κάταγμα αργότερα στη ζωή τους. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από μελέτη που διεξήχθη στη Νορβηγία και παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οστεοπόρωση, την Οστεοαρθρίτιδα και τις Μυοσκελετικές Παθήσεις, το 2014, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 έφηβα αγόρια.

 

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής τα παιδιά πρέπει να ασκούνται για τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα

 

Αθλήματα με μεγάλο αντίκτυπο (hard impact sports)

 

Όταν μια άρθρωση τραυματίζεται στο γήπεδο ποδοσφαίρου, για παράδειγμα, η πιθανότητα να αναπτύξει μετατραυματική αρθρίτιδα είναι επτά φορές μεγαλύτερη από ό, τι είναι για εκείνες τις αρθρώσεις που δεν έχουν υποστεί μια τέτοια βλάβη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών.«Για όσους συμμετείχαν σε αθλήματα με μεγάλο αντίκτυπο και οδηγήθηκαν σε τραυματισμό, η διαχείριση της αρθρίτιδας αργότερα στη ζωή συνίσταται στην όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση της άρθρωσης», επισημαίνει ο Λούις M. Κουόνγκ, MD, πρόεδρος και διευθυντής προγράμματος του τμήματος Ορθοπεδικής Χειρουργικής Επέμβασης στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Harbor στο Τόρανς, στην Καλιφόρνια. Αυτό σημαίνει την αποφυγή επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων με μεγάλο αντίκτυπο ως ενήλικες.

 

Κάπνισμα

 

Οι άνθρωποι που καπνίζουν (έστω και αν πρόκειται για «λάιτ» καπνιστές) έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, σύμφωνα με τα ευρήματα σουηδικής μελέτης, του 2013, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 34.000 γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι όσο πιο γρήγορα κόψει κανείς το κάπνισμα, τόσο το καλύτερο, καθώς στις γυναίκες που είχαν σταματήσει να καπνίζουν πριν 15 χρόνια είχε μειωθεί ο κίνδυνος κατά 30%, σε σύγκριση μ' εκείνες που είχαν διακόψει το κάπνισμα μόλις πριν από ένα χρόνο.

 

Κατανάλωση αλκοόλ

 

Όπως έδειξε μελέτη σε 731 κορίτσια από την Πορτογαλία, υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στην ηλικία των 13 ετών και της χαμηλής οστικής πυκνότητας στην ηλικία των 17 ετών. Η επίπτωση στην οστική πυκνότητα ήταν ακόμα μεγαλύτερη στα κορίτσια που παράλληλα έπιναν και κάπνιζαν στην ηλικία των 13 ετών, σε σύγκριση με τα κορίτσια που δεν είχαν δοκιμάσει τίποτα από τα δύο.

 

Η διακοπή των συμπεριφορών που βλάπτουν τις αρθρώσεις είναι ένα βασικό βήμα για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για αρθρίτιδα. Η άσκηση (ιδιαίτερα στο νερό η οποία δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις) με στόχο ένα υγιές βάρος καθώς και η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ στα εφηβικά έτη μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί αρθρίτιδα αργότερα στη ζωή.