23-06-2015
Ενεργός άνθρακας: Η νέα τάση στο χώρο της ομορφιάς

photo

Καθαρίζει το δέρμα, λευκαίνει τα δόντια, σταματά τον ιδρώτα, αποτοξινώνει τον οργανισμό. Η χρήση του ξεκίνησε από την αρχαιότητα και αναβιώνει στις μέρες μας, με επίκεντρο το Χόλυγουντ.

 

Έχετε ακούσει ποτέ για την λεμονάδα ενεργού άνθρακα;  Κι όμως, στο Los Angeles,  αποτελεί τον τελευταίο καιρό το πιο  «in» ποτό, καθώς θεωρείται ότι βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού με φυσικό τρόπο.

 

Η Gwyneth Paltrow είναι μία από τις οπαδούς του ποτού που κοστίζει μόνο  8 δολάρια και ισχυρίζεται ότι αποβάλει από τον οργανισμό τις άχρηστες και βλαβερές ουσίες.

 

Στο μεταξύ, ο ενεργός άνθρακας  εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα στις λίστες συστατικών σε μάσκες προσώπου, οδοντόκρεμες,  σαμπουάν  πήλινγκ και άλλα προϊόντα ομορφιάς . Όμως από πού προέρχεται ο ξαφνικός ενθουσιασμός για το φυσικό αυτό προϊόν;

 

Από την αρχαιότητα

 

Είναι γνωστός από την αρχαιότητα για τις πολλαπλές χρήσεις του στην αποτοξίνωση και τον καθαρισμό του οργανισμού. Ο ενεργός άνθρακας έχει χρησιμοποιηθεί  από τους αρχαίους Αιγύπτιους και Ιάπωνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες καθώς και από τον Ιπποκράτη, τον  «πατέρα της Ιατρικής»,  το 460 π.Χ.

 

Παράγεται μέσω  πυρόλυσης   σε ελεγχόμενο περιβάλλον και σε κενό αέρα, διαδικασία που του προσδίδει εξαιρετικά πορώδη  επιφάνεια, η οποία, με τη σειρά της, του δίνει την ικανότητα να δεσμεύει διάφορες ουσίες  που έρχονται σε επαφή με αυτόν. Γι' αυτό και από την αρχαιότητα τον χρησιμοποιούσαν ως αντίδοτο στην δηλητηρίαση (δεσμεύει το δηλητήριο), ενώ επιπλέον λέγεται ότι χρησιμοποιούταν για να καθαρίζει το συκώτι.

 

Στο σήμερα

 

Στις μέρες μας, η χρήση του ενεργού άνθρακα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο «πεδίο» της ομορφιάς. Μπορεί να τον βρει κανείς στις παρακάτω μορφές:

 

Ως αποσμητική πούδρα μειώνει  τον ιδρώτα πολύ περισσότερο απ ότι άλλα αποσμητικά και εξουδετερώνει την κακοσμία του. Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι ότι δεν λεκιάζει καθόλου και δεν προκαλεί ερεθισμούς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βάλετε λίγη πούδρα στο χέρι σας και να την απλώσετε στο δέρμα.

 

Ως αποτοξινωτικό ποτό, η σκόνη ενεργού άνθρακα, η οποία διαλύεται στο  νερό,  περιέχει  ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο  και άλλες ουσίες και μέταλλα, τα οποία δρουν κατά των ελεύθερων ριζών, δεσμεύοντας τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες. Ωστόσο, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το χρησιμοποιήσετε.

 

Ως προϊόν περιποίησης του δέρματος, είναι κατάλληλος για όλες τις επιδερμίδες. Περιλαμβάνεται σε μάσκες,  σαπούνια, πήλινγκ και κρέμες/τζελ. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις λιπαρές επιδερμίδες με ανοιχτούς πόρους, καθώς απομακρύνει τους ρύπους και τη λιπαρότητα. Για το λόγο αυτόν ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της ακμής.

 

Στα δόντια αφαιρεί την πλάκα και προσφέρει λευκό χρώμα. Στο εμπόριο διατίθενται οδοντόκρεμες, ακόμη και  ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες που  στην επιφάνια  κάθε τριχιδίου, υπάρχουν μικροσκοπικά μόρια ενεργού άνθρακα,  τα οποία κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος διαλύονται και απομακρύνουν απαλά τους λεκέδες των δοντιών.

 

Τα σαμπουάν ενεργού άνθρακα καθαρίζουν σε βάθος τα μαλλιά χωρίς την χρήση χημικών προϊόντων.

 

Φυτικός  ενεργός άνθρακας  εμπεριέχεται  και σε ορισμένα προϊόντα μακιγιάζ, όπως μάσκαρα, σκιές και eye-liner.