23-06-2015
Γυναίκες: Ποια τζιν προκαλούν βλάβες στα νεύρα

photo

Νευρολογικές και μυϊκές βλάβες κινδυνεύουν να υποστούν όσες γυναίκες επιλέγουν να φορούν τα λεγόμενα «skinny» τζιν, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με νέα μελέτη περίπτωσης.

 

Μπορεί να είναι στη μόδα και να αναδεικνύουν τις καμπύλες σας, όμως τα στενά τζιν ενδέχχεται να σας δημιουργήσουν προβλήματα που δεν περιορίζονται στην εμφάνισή σας. Όπως συνέβη και στην παρακάτω περίπτωση:

 

Μία 35χρονη γυναίκα έφτασε στο νοσοκομείο της Αυστραλίας με σοβαρή αδυναμία στους δύο αστραγάλους της. Την προηγούμενη ημέρα είχε βοηθήσει μια συγγενή της στη μετακόμιση και είχε περάσει αρκετές ώρες οκλαδόν, αδειάζοντας ντουλάπια. Όπως η ίδια ανέφερε φορούσε ένα στενό τζιν, το οποίο γινόταν ολοένα και πιο άβολο, καθώς η μέρα περνούσε.

 

Το ίδιο βράδυ, παρουσίασε μούδιασμα στα πόδια της και δυσκολία στο περπάτημα. Σκόνταψε, έπεσε και πέρασε αρκετές ώρες στο έδαφος μέχρι να την βρουν.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν έφτασε στο νοσοκομείο, οι γάμπες της ήταν τόσο πρησμένες, που χρειάστηκε να κόψουν το τζιν της για να το αφαιρέσουν. Είχε χάσει την αίσθηση των ποδιών της και δεν μπορούσε να κουνήσει τους αστραγάλους και τα δάχτυλα των ποδιών της κανονικά.

 

Οι γιατροί διέγνωσαν μία κατάσταση που ονομάζεται «σύνδρομο διαμερισματοποίησης». Επειδή η γυναίκα καθόταν οκλαδόν για πολλές ώρες, φορώντας ένα στενό τζιν, λόγω της παρατεταμένης συμπίεσης παρουσιάστηκε οίδημα, το οποίο προκάλεσε βλάβες των μυών και των νευρικών ινών στο κάτω μέρος των ποδιών της.

 

Μετά από τέσσερις ημέρες θεραπείας, ήταν σε θέση να περπατήσει μόνη της και επέστρεψε στο σπίτι της.

 

Η μελέτη αναφέρθηκε από τον Thomas Edmund Kimber, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Νευρολογίας, του Βασιλικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αδελαΐδας και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.


Η περίπτωση αυτή δεν είναι η πρώτη που συσχετίζει την παρατεταμένη χρήση στενών τζιν με νευρολογικές βλάβες, καθώς υπάρχουν και άλλες αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία.