26-06-2015
Χρήση μαριχουάνας: Ανήσυχοι οι ειδικοί για τις επιπτώσεις της στο έμβρυο

photo

Νέες συστάσεις εξέδωσε το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων - Γυναικολόγων (ACOG) για τη χρήση μαριχουάνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο από τα επιστημονικά στοιχεία ότι το κάπνισμα τσιγάρου, κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στην ανάπτυξη του εμβρύου, όσο και στην υγεία του παιδιού αργότερα στη ζωή του. Τι γίνεται όμως με την χρήση μαριχουάνας;

 

Σύμφωνα με το ACOG, περίπου το ήμισυ των γυναικών που κάνουν χρήση της δεν την διακόπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Οι ανησυχίες σχετικά με την επίδρασή της στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου, οδήγησε την οργάνωση να ζητήσει από τους γιατρούς να παροτρύνουν τις ασθενείς τους που περιμένουν παιδί ή σκέφτονται να δημιουργήσουν σύντομα οικογένεια να πουν «όχι» στη μαριχουάνα.

 

Η προγεννητική έκθεση στο εν λόγω ναρκωτικό έχει συσχετιστεί με μικρότερη περίμετρο κεφαλής, χαμηλότερες βαθμολογίες σε συγκεκριμένα γνωστικά τεστ, μειωμένη διάρκεια συγκέντρωσης και προβλήματα συμπεριφοράς.

 

Οι νέες συστάσεις από το ACOG αποθαρρύνουν, επίσης, τη χρήση μαριχουάνας κατά τη διάρκεια του θηλασμού αναφέροντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της στα βρέφη.

 

«Αν και ακόμα χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για το θέμα, τα δεδομένα έχουν εγείρει ανησυχίες όσον αφορά τις επιπτώσεις της μαριχουάνας στην ανάπτυξη του εμβρύου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής που εξέδωσε τις συστάσεις.