26-06-2015
Σεξυπνία: Η πιο «σέξι» διαταραχή ύπνου

photo

Για την συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων το σεξ και ο ύπνος δεν πάνε μαζί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, πάνε «πακέτο».


Η σεξυπνία είναι μία σχετικά νέα ασυνήθιστη συμπεριφορά που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Πρόσφατα μάλιστα προστέθηκε στο Διαγνωστικό Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών το οποίο απαριθμεί τις πιο αναγνωρισμένες διαταραχές της ψυχικής υγείας.

 

Οι πάσχοντες από σεξυπνία επιδεικνύουν σεξουαλικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου τους (αναστεναγμοί, αυνανισμός κλπ). Επειδή αυτό συμβαίνει ενώ βρίσκονται στο βαθύτερο στάδιο του ύπνου, συχνά αγνοούν τις συμπεριφορές τους, οι οποίες  παρατηρούνται από τους εταίρους στο κρεβάτι. Πρόσφατα μάλιστα νεαρός Σουηδός απαλλάχθηκε από την κατηγορία βιασμού κατά τη διάρκεια του... ύπνου, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να πάσχει από σεξυπνία.

 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, η σεξυπνία παρατηρείται στο 1/3 του πληθυσμού που πάσχει από διαταραχές ύπνου, με τους άνδρες να έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν το πρόβλημα.

 

Θεωρείται ότι σχετίζεται με κάποια διαταραχη στη λειτουργία του εγκεφάλου, όμως έχουν ενοχοποιηθεί και παράγοντες όπως η αίσθηση συναισθηματικής και σεξουαλικής εγκατάλειψης, ο φόβος, η έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας, η χρήση ναρκωτικών, η κατάχρηση αλκοόλ, το άγχος και η κόπωση.

 

Η πάθηση αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία και με χορήγηση αντικαταθλιπτικών.