27-06-2015
Δείτε τι θα συμβεί αν ακινητοποιήσετε το πόδι σας για 14 ημέρες

photo

Δύο εβδομάδες ακινησίας των ποδιών είναι αρκετές για να χάσει ένας νέος άνθρωπος το 1/3 της μυϊκής του δύναμης και να φτάσει στο ίδιο επίπεδο που βρίσκεται ένα άτομο 50-60 χρόνια μεγαλύτερό του, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Δανία.

 

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η καθιστική ζωή είναι ιδιαίτερα βλαβερή για την υγεία. Αυτό που μέχρι πρότινος δεν γνωρίζαμε είναι το πόσο γρήγορα χάνουμε τη μυϊκή μας δύναμη και τη μυϊκή μας μάζα όταν έχουμε μια μετρίως ενεργή ή εντελώς ανενεργή ζωή (ασθένεια, τραυματισμός ή πολύ χαλαρωτικές διακοπές). Στη νέα έρευνα, επιστήμονες από το Κέντρο για την Υγιή Γήρανση και το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, εξέτασαν τι συμβαίνει στους μυς νεότερων και ηλικιωμένων ανδρών, ύστερα από μία ανενεργή περίοδο, μέσω της ακινητοποίησης του ποδιού με νάρθηκα.

 

«Τα πειράματά μας δείχνουν ότι η αδράνεια επηρεάζει την μυϊκή δύναμη σε νέους και ηλικιωμένους άνδρες στον ίδιο βαθμό. Με την ακινητοποίηση του ποδιού τους για δύο εβδομάδες, οι νέοι χάνουν έως και το 1/3 της μυϊκής δύναμής τους, ενώ οι ηλικιωμένοι χάνουν περίπου το 1/4. Ένας νεαρός άνδρας που ακινητοποιείται για δύο εβδομάδες χάνει μυϊκή δύναμη στο πόδι ισοδύναμη  με τη γήρανση κατά 40 ή 50 χρόνια», αναφέρει ο Andreas Vigelsoe, διδάκτορας στο Κέντρο για την Υγιή Γήρανση και το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

 

Με την αύξηση της ηλικίας, η συνολική μυϊκή μάζα μειώνεται γι' αυτό και οι νέοι άνδρες έχουν περίπου ένα κιλό λιγότερη στο κάθε πόδι, από ότι οι ηλικιωμένοι. Και οι δύο ηλικιακές ομάδες, ωστόσο, χάνουν μυϊκή μάζα όταν ακινητοποιούνται για δύο εβδομάδες: οι νέοι χάνουν περίπου 485 γρμ., ενώ οι μεγαλύτεροι 250 γρμ.

 

«Όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχει κανείς, τόσο περισσότερη θα χάσει. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε σε καλή φυσική κατάσταση και υποστείτε έναν τραυματισμό, είναι πιο πιθανό να χάσετε περισσότερη μυϊκή μάζα από ό, τι κάποιος που είναι «αγύμναστος», στην ίδια χρονική περίοδο. Όμως, παρόλο που οι ηλικιωμένοι χάνουν λιγότερη μυϊκή μάζα και το επίπεδο της φυσικής κατάστασής τους είναι χαμηλότερο από ό, τι των νέων, η απώλεια της μυϊκής μάζας είναι ενδεχομένως  πιο κρίσιμη για τους ηλικιωμένους, διότι είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερη επίδραση στη γενική υγεία τους και την ποιότητά της ζωής τους», εξηγεί ο ερευνητής Martin Gram.

 

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η αδράνεια προκαλεί τόσο ταχεία απώλεια μυϊκής μάζας, που απαιτείται τρεις φορές το χρονικό διάστημα της ακινησίας, προκειμένου να επανακτηθεί.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Rehabilitation Medicine.