28-07-2017
10 κίνδυνοι που συνδέονται με το ροχαλητό

photo

Το ροχαλητό είναι κάτι περισσότερο από ένας ενοχλητικός θόρυβος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ευτυχώς όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

 

Μαύρα τα μαντάτα για όσους κατηγορούνται για... διατάραξη κοινής ησυχίας, κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Σε πολλές περιπτώσεις, το ροχαλητό μπορεί να υποδηλώνει υπνική άπνοια. Πρόκειται για μια πάθηση κατά την οποία  το ροχαλητό συνοδεύεται από πλήρεις διακοπές της αναπνοής που διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και πάνω από ένα λεπτό. Η συχνότερη μορφή της είναι η «αποφρακτική» και συμβαίνει όταν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα δεν μπορεί να διατηρήσει ανοιχτές τις διόδους του αέρα, όταν ο ασθενής κοιμάται.

Δείτε με ποιους κινδύνους συνδέεται το ροχαλητό και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα.

 

1. Εγκεφαλικό Επεισόδιο

 

Η ανάλυση των δεδομένων μίας μελέτης ύπνου διαπίστωσε ότι η ένταση του ροχαλητού είχε σχέση με τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των καρωτίδων (στένωση των αρτηριών του λαιμού) που οφείλεται στην εναπόθεση λίπους και ως εκ τούτου, με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Με απλά λόγια, όσο δυνατότερο είναι το ροχαλητό κάθε βράδυ, τόσο μεγαλύτερος είναι, μακροπρόθεσμα, και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

2. Καρδιακή νόσος

 

Γνωρίζουμε ότι η υπνική άπνοια συνδέεται με καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η στεφανιαία νόσος, που τελικά οδηγεί σε εμφράγματα. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με υπνική άπνοια διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο τόσο για μη θανατηφόρα, όσο και για θανατηφόρα εμφράγματα. Η θεραπεία για τη διαταραχή αυτή του ύπνου είναι αποτελεσματική. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία της υπνικής άπνοιας με συνεχή θετική πίεση αεραγωγών (CPAP) μειώνει τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου στα επίπεδα των ατόμων χωρίς άπνοια.

 

3. Αρρυθμίες

 

Οι άνθρωποι με μακροχρόνιο ροχαλητό ή υπνική άπνοια κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, τον πιο κοινό τύπο της αρρυθμίας, από τους ανθρώπους που δεν πάσχουν από υπνική άπνοια ή ανθρώπους των οποίων η άπνοια αντιμετωπίζεται με CPAP.

 

4. ΓΟΠΝ

 

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ΓΟΠΝ, είναι πολύ συχνή σε άτομα με υπνική άπνοια. Λόγω του διαταραγμένου τρόπου με τον οποίο κλείνει ο λαιμός τους, ενώ ο αέρας κινείται μέσα και έξω κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλούνται μεταβολές της πίεσης, με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση του στομάχου. Τόσο η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όσο και η άπνοια, σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος, ενώ και οι δύο φαίνεται να βελτιώνονται όταν τα άτομα επιστρέφουν σε ένα φυσιολογικό βάρος.

 

5. Τραυματισμοί

 

Αυτό είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους της στέρησης ύπνου που προκαλείται από το ροχαλητό ή την υπνική άπνοια. Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι τόσο έντονη ώστε να κινδυνεύουν τόσο τα ίδια τα άτομα, όσο και άλλοι γύρω τους. Αν το ροχαλητό ή υπνική άπνοια προκαλέσουν εξάντληση, τα άτομα κινδυνεύουν να αποκοιμηθούν, ενδεχομένως ενώ βρίσκονται στο τιμόνι, με καταστρεπτικές συνέπειες. Η ανάλυση δεδομένων για την υγεία και την οδήγηση, για 618 ενήλικες και χρονικό διάστημα άνω των 10 ετών, έδειξε ότι όσο περισσότερο νυστάζουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για ένα αυτοκινητικό ατύχημα. Ο κίνδυνος ήταν επίσης μεγαλύτερος όταν οι άνθρωποι οδηγούσαν μόνοι. Σε έρευνα που διεξήχθη από τη Μονάδα Ύπνου του Σισμανογλείου Νοσοκομείου σε ασθενείς με σοβαρή άπνοια, το 60% παραδέχτηκε υπνηλία στην οδήγηση, ενώ το 15% είχε τροχαίο ατύχημα.

 

6. Ψυχική υγεία

 

Η άπνοια ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ψυχική ευεξία. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις, από ιδιοτροπία μέχρι και σοβαρή κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, η σύνδεση μεταξύ υπνικής άπνοιας, ροχαλητού και κατάθλιψης είναι εδραιωμένη. Μια πρόσφατη μελέτη με 74 άτομα που ροχαλίζουν, έδειξε ότι όσο περισσότερο εμφανίζουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης ή άγχους.

 

7. Πονοκέφαλος

 

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, στην οποία συμμετείχαν 268 άτομα που συνήθιζαν να ροχαλίζουν, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σύνδεση μεταξύ των συχνών πονοκεφάλων το πρωί και των διαταραχών του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας και της υπνικής άπνοιας.

 

8. Νυκτουρία

 

Η χρήση της τουαλέτας δύο ή περισσότερες φορές τη νύχτα είναι μια κατάσταση που ονομάζεται νυκτουρία. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό περιλαμβάνει την απώλεια ελέγχου της κύστης. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, συνδέεται με το ροχαλητό, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες ηλικίας άνω των 55 ετών που ξυπνούν συχνά για να ουρήσουν μπορεί να πάσχουν τόσο από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και όσο και από αποφρακτική άπνοια ύπνου. Μια άλλη μελέτη έδειξε μια στενή σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων.

 

9. Μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση

 

Μελέτη σε 827 ηλικιωμένους άνδρες έδειξε ότι όσο περισσότερο και πιο δυνατά ροχάλιζαν, τόσο πιο πιθανό ήταν να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης, ακόμη και αν μια κλινική ανάλυση της υγείας τους δεν έδειξε φυσιολογικές ενδείξεις για μειωμένη σεξουαλική ανταπόκριση. Πολλοί άνθρωποι, μάλιστα, επηρεάζονται τόσο πολύ από το ροχαλητό τους, που δεν έχουν την επιθυμία για σεξουαλικές σχέσεις.

 

10. Επιπλοκές στα έμβρυα

 

Το ροχαλητό κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης οφείλεται στην αύξηση του βάρους. Μεγαλύτερη ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι το ροχαλητό συνοδεύεται και από αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές στο έμβρυο. Η σύνδεση δεν είναι ακόμη σαφής, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο διακεκομμένος ύπνος φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας.

 

Λάβετε τα μέτρα σας

 

Σε περίπτωση που το ροχαλητό έχει μπει στη ζωή σας μην το αμελείτε. Οι επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας στην υγεία γίνονται εμφανείς πολλά χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου. Γι' αυτό και είναι σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα, προκειμένου να προληφθούν. Η διάγνωση προκύπτει από την μελέτη ύπνου, η οποία απαιτεί μία διανυκτέρευση στα ειδικά εργαστήρια. Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη διανυκτέρευση και στη συνέχεια ο πνευμονολόγος θα κατευθύνει στην ενδεδειγμένη θεραπεία. Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει οδηγίες για την αποφυγή των προδιαθεσικών παραγόντων, εφαρμογή ειδικών συσκευών και, σε ειδικές καταστάσεις, χειρουργική θεραπεία.