17-05-2018
Δέρμα: Επιλέξτε τα προϊόντα με τα σούπερ αντιοξειδωτικά

photo

Γνωρίζετε ήδη ότι το δέρμα σας - όπως και το υπόλοιπο σώμα σας - ωφελείται από τη δράση  των αντιοξειδωτικών. Ποια είναι, όμως, τα πιο αποτελεσματικά;

 

Βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι ασταθείς ενώσεις που επιτίθενται στα κύτταρα και προκαλούν ρυτίδες, θαμπό δέρμα, ακόμα και καρκίνο του δέρματος. Όμως, ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά; Τα καλά νέα είναι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριστείτε μόνο σε ένα. Μάλιστα, επειδή το καθένα έχει διαφορετική δράση, καλό θα ήταν να τα συνδυάζετε.

 

Πράσινο τσάι

 

Τι είναι: Το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis. Περιέχει μια σειρά από ισχυρές πολυφαινόλες, μία εκ των οποίων - η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) -εμπεριέχεται σε μεγάλες ποσότητες.

 

Πώς λειτουργεί: Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν η EGCG εφαρμόζεται πριν ή αμέσως μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, βοηθά στη διόρθωση των κυτταρικών αλλαγών που προκαλούνται από τις βλαβερές ακτίνες UV. Μπορεί επίσης να «σβήσει» τις ρίζες του υπεροξειδίου του υδρογόνου και να συμβάλει στην αποδόμηση των καρκινογόνων κυττάρων του δέρματος.

 

Tip Όταν αγοράζετε προϊόντα περιποίησης με το συγκεκριμένο συστατικό, βεβαιωθείτε ότι εμπεριέχεται αρκετό εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, γιατί αν η ποσότητα είναι πολύ μικρή, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό. Οι κρέμες που περιέχουν επαρκή ποσότητα πράσινου τσαγιού έχουν καφετί χρώμα.

 

Ιδεβενόνη

 

Τι είναι: Η ιδεβενόνη (Ed-BUH) είναι ένα μοριακό ανάλογο του αντιοξειδωτικού συνένζυμου Q10.

 

Πώς λειτουργεί: Διεισδύει καλύτερα από ό, τι το συνένζυμο Q10 και προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από την οξείδωση που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες των ακτινών UVB.

 

Tip: Κάντε μια δοκιμή πριν αποφασίσετε την τακτική χρήση ενός προϊόντος που περιέχει ιδεβενόνη. Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους εμφανίζει αλλεργική αντίδραση στο συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό.

 

Ρεσβερατρόλη

 

Τι είναι: Πρόκειται για μία ένωση πολυφαινολικών που βρίσκεται στα σταφύλια, τα μούρα, το κακάο και τα φιστίκια.

 

Πώς λειτουργεί: Οι μελέτες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη παρέχει μεγάλα οφέλη όταν εφαρμόζεται τοπικά. Όταν εφαρμόζετε πριν από την έκθεση στον ήλιο, μειώνει την παραγωγή των βλαβερών ελεύθερων ριζών και άλλων βλαβών του δέρματος που σχετίζονται με τον ήλιο, ενώ, επίσης, επιβραδύνει την ανάπτυξη και την αύξηση των καρκινικών όγκων του δέρματος.

 

Βιταμίνη C

 

Τι είναι: Είναι ένα βασικό αντιοξειδωτικό για το δέρμα. Είναι σημαντικό, αλλά δεν παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Για το λόγο αυτό, είναι χρήσιμο να προσθέσετε βιταμίνη C στην καθημερινή σας περιποίηση. Διατίθεται σε διάφορες μορφές, αλλά η πιο αγνή μορφή, η οποία αξίζει τα χρήματά σας, είναι το ασκορβικό οξύ.

 

Πώς λειτουργεί: Από όλα τα αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη C υποστηρίζεται από τις περισσότερες έρευνες, αποδεικνύοντας τα οφέλη της για το δέρμα. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό έχει αποδειχθεί ότι είναι αντι-φλεγμονώδες, βοηθά στη παραγωγή κολλαγόνου και συμβάλλει στην προστασία από τον ήλιο.

 

Tip: Αναζητήστε το ασκορβικό οξύ στην ετικέτα των συστατικών. Είναι καλύτερα να ψάξετε για ένα προϊόν συσκευασμένο σε ένα σκοτεινό  σωληνάριο με μικρό στόμιο, το οποίο μπλοκάρει την είσοδο αέρα, διότι η βιταμίνη C είναι ευαίσθητη στο φως και τον αέρα.