30-06-2015
Δείτε πώς βλέπει τον κόσμο ένα νεογέννητο

photo

Για πρώτη φορά ερευνητές κατόρθωσαν να ανακατασκευάσουν την οπτική αντίληψη των βρεφών και μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια.

 

Με το συνδυασμό της τεχνολογίας, των μαθηματικών και των προηγούμενων γνώσεων της οπτικής αντίληψης των βρεφών, οι ερευνητές κατάφεραν τελικά να αποδείξουν στο ενήλικο κοινό πόσο από το περιβάλλον του μπορεί πραγματικά να δει ένα νεογέννητο μωρό. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα βρέφος 2-3 ημερών μπορεί να αντιληφθεί πρόσωπα και ίσως και συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου, σε απόσταση 30 εκατοστών, η οποία αντιστοιχεί στην απόσταση ανάμεσα σε μια μητέρα και το μωρό της, κατά τη νοσηλεία. Αν η απόσταση αυξηθεί στα 60 εκατοστά, η οπτική εικόνα γίνεται πάρα πολύ θολή για το μωρό, όσον αφορά στα πρόσωπα και τις εκφράσεις.

 

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και το Κέντρο Οπτικής Τεχνολογίας Eclipse Optics, στη Στοκχόλμη. Δείτε την εικόνα.

 

 

 

Έτσι αντιλαμβάνεται τις εκφράσεις ένα νεογέννητο βρέφος σε διαφορετικές αποστάσεις

photo