15-06-2017
7 σημεία που δεν βάζετε αντηλιακό (ενώ θα έπρεπε)

photo

Γνωρίζετε ήδη ότι η χρήση αντηλιακού θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Παρόλο, όμως, που είστε σε επαγρύπνηση, μάλλον υπάρχουν μερικά σημεία που σας διαφεύγουν.

 

Ενώ η χρήση του αντηλιακού τείνει (και πρέπει) να γίνει συνείδηση, κάποια σημεία ξεφεύγουν από την προσοχή μας. Ωστόσο, κινδυνεύουν στον ίδιο βαθμό με το υπόλοιπο σώμα. Δείτε ποια είναι και δώστε τους την προσοχή που απαιτείται.

 

1. Τριχωτό του κεφαλιού

 

Είναι σχεδόν απίστευτο, αλλά ενώ η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα το σημείο της «χωρίστρας», ελάχιστοι χρησιμοποιούν αντηλιακό. Εάν (κακώς) δεν χρησιμοποιείτε καπέλο μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιο αντηλιακό σπρέι ή πούδρα με SPF.

 

2. Αφτιά

 

Πολλές προκαρκινικές αλλοιώσεις εμφανίζονται στα αφτιά και κυρίως από την αριστερή πλευρά, καθώς αυτό το αφτί εκτίθεται στον ήλιο, κατά την οδήγηση. Μην παραλείπετε να βάλετε αντηλιακό στην περιοχή.

 

2. Βλέφαρα

 

Το 5 έως 10 % των καρκίνων του δέρματος εντοπίζονται στα βλέφαρα. Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση γυαλιών ηλίου με UV-προστασία, ειδικά αν η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ευαίσθητη σε αντηλιακά.

 

3. Χείλια


Η προστασία τους απαιτεί τη χρήση ειδικών προϊόντων. Ωστόσο, είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή για τους καρκίνους του δέρματος, καθώς το ποσοστό μεταστάσεων του ακανθοκυτταρικού καρκίνου, η οποία αποτελεί το 1 % για τις περισσότερες περιοχές του δέρματος, μπορεί να φτάσει το 20 % στα χείλη. Οι ειδικοί συστήνουν την χρήση ενός SPF lip balm αρκετές φορές την ημέρα.

 

4. Λαιμός

 

Δυστυχώς είναι μία περιοχή που συχνά αμελείται, παρόλο που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην φωτογήρανση. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την συχνότερη ανάπτυξη βασικοκυτταρικού και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος στην περιοχή. Μην ξεχνάτε λοιπόν να την προστατεύετε με αντηλιακό, κυρίως αν φοράτε συχνά V και ντεκολτέ.

 

5. Χέρια

 

Το πάνω μέρος των χεριών, είναι συνεχώς εκτεθειμένο στον ήλιο και αποτελεί μία περιοχή του σώματος που μπορεί να δείξει την πραγματική ηλικία μας και τις σωρευτικές βλάβες από την UV ακτινοβολία. Συχνά παρατηρούνται προκαρκινικές βλάβες στην περιοχή καθώς και στα αντιβράχια. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι λιγότεροι από τους μισούς λουόμενους εφαρμόζουν αντηλιακό στο πάνω μέρος των χεριών τους. Εφαρμόστε καθημερινά μια κρέμα χεριών με SPF 30 και επαναλάβετε τακτικά.

 

6. Το κάτω μέρος των ποδιών

 

Τόσο τα πέλματα όσο και το κουντεπιέ συνήθως δεν προστατεύονται με αντηλιακό. Για όσους φορούν σανδάλια η χρήση του θα πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινή τους ρουτίνα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

7. Γύρω από το μαγιό

 

Οι λουόμενοι, συχνά ξεχνούν να βάλουν αντηλιακό στις άκρες γύρω από το μαγιό και τα κορδόνια του. Πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν μια λεπτή γραμμή ηλιακού εγκαύματος κατά μήκος του μαγιό τους, επειδή δεν θέλουν να το λερώσουν με το αντηλιακό τους. Οι ειδικοί προτείνουν να εφαρμόζετε το αντηλιακό 15 λεπτά πριν να βάλετε το μαγιό σας, έτσι ώστε να προλάβει να στεγνώσει και να αποφύγετε τόσο τους λεκέδες, όσο και τα εγκαύματα.