07-09-2017
Μέλι Μανούκα: Το γλυκό «φάρμακο»

photo

Με μια ματιά στα χαρακτηριστικά του μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί το αρωματικό αυτό μέλι είναι τόσο δημοφιλές παγκοσμίως.

 

Προέρχεται από το νέκταρ ενός θάμνου της Νέας Ζηλανδίας που ονομάζεται «θάμνος μανούκα», ένα συγγενικό είδος του αυστραλιανού τεϊόδενδρου.

 

Το μέλι, γενικά, έχει χρησιμοποιηθεί ως είδος θεραπείας σε πολλές κουλτούρες. Από την αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης γνώριζε καλά πως μπορούσε να βοηθήσει να θεραπευτούν γρηγορότερα οι ανοιχτές πληγές και τα έλκη. Το Μανούκα όμως είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέλι, καθώς έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες

 

Αρχικά το έθεσαν στην υπηρεσία τους  οι ιθαγενείς της Νέας Ζηλανδίας τόσο για εσωτερική, όσο και για εξωτερική χρήση. Στη γλώσσα των Μαορί η λέξη "μανούκα" σημαίνει καλή διάθεση, ενεργητικότητα, ενθουσιασμός! Σύμφωνα με έρευνες, το μέλι αυτό είναι αντιβακτηριακό (δρα ενάντια ακόμα και σε επικίνδυνα βακτήρια, όπως ο staphylococcus auereus), αντιιικό, αντιμηκυτιακό, αντισηπτικό, αντιοξειδωτικό και έχει επουλωτική δράση.

 

Όπως και το ελληνικό μέλι, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, αναμειγνύοντας το στο τσάι, για την αντιμετώπιση του βήχα και του πονόλαιμου. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορεί κανείς να αφήσει ένα κουταλάκι μελιού να λιώσει αργά στο στόμα του 3 φορές την ημέρα.

 

Εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One έδειξε ότι η ενδοφλέβια χορήγηση μελιού Μανούκα εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων και αυξάνει την επιβίωση όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του μελανώματος.

 

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό

 

Όπως όλα τα είδη μελιού είναι και αυτό γλυκό, ζαχαρώδες και κολλώδες. Γι' αυτούς τους λόγους το μέλι θεωρείται εχθρός των δοντιών. Όχι όμως και το μέλι Μανούκα. Μελέτες έχουν δείξει ότι προσφέρει την ίδια σχεδόν προστασία με το διάλυμα χημικής χλωρεξιδινης, που εμπεριέχεται συχνά σε στοματικά διαλύματα κατά της τερηδόνας.

 

Πως θα διακρίνετε την ποιότητά του


Και στο  μέλι αυτό υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις της ποιότητάς του, οι οποίες δεν είναι όλες το ίδιο αποτελεσματικές. Οι μοναδικές ιδιότητές του οφείλονται στο κύριο συστατικό δράσης του, μία φυτικής προέλευσης ουσίας, η οποία ονομάζεται μεθυλογλυοξάλη (MgO). Η συγκέντρωση της MgO άνω των 400mg εγγυάται κορυφαία ποιότητα.