24-05-2018
Stress management με σωστή διατροφή

photo

Όταν το στρες «χτυπάει» κόκκινο, ο οργανισμός εκπέμπει sos. Τι μπορεί να κάνει μια ισορροπημένη διατροφή για την ψυχική και σωματική σας ισορροπία;

Είστε λίγο πριν την «έκρηξη». Φταίει η δουλειά, τα παιδιά, το σύστημα, η κοινωνικο-οικονομικο-πολιτική κατάσταση της χώρας... Δεν έχει σημασία. Οποιαδήποτε κι αν είναι η πηγή του στρες, το σώμα αντιδρά με την παραγωγή ανδρεναλίνης, μιας ορμόνης, η οποία προκαλεί μία σειρά άλλων ορμονικών και νευρικών αντιδράσεων. Την  ώρα, λοιπόν, που οργανισμός βρίσκεται σε κτάσταση «εκτάκτου ανάγκης», κάποιες τροφές μπορούν να τον βοηθήσουν να «ηρεμήσει» και κάποιες άλλες να τον  διεγείρουν ακόμα  περισσότερο.  Σκεφτεστε να πιείτε ένα καφεδάκι; Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε! Η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, MSc,  Σοφία Ελευθερίου, μας καθοδηγεί στις σωστές επιλογές.

Η επίδραση της διατροφής

Η διατροφή μπορεί να εναντιωθεί στο στρες με διάφορους τρόπους. Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας «ηρεμηστικής» ουσίας του εγκεφάλου. Άλλα μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της ανδρεναλίνης (θεωρούνται οι ορμόνες του στρες), οι οποίες έχουν επιπτώσεις στον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή διατροφή, μπορεί να «αντιπαρέλθει» στις επιπτώσεις του στρες, βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να «ορθοποδήσει» και μειώνοντας τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Η anti- stress διατροφή βασίζεται σε τροφές που παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια σε αργό ρυθμό (ώστε να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο), που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών (προκαλούνται από το στρες), χαλαρώνουν τους μυς και προλαμβάνουν τις αρρυθμίες. Αντίθετα, άλλες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν τις συνέπειες του στρες στον οργανισμό και  να κάνουν τα συμπτώματα του πιο έντονα.

Τροφές

Προτιμήστε: δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλες, σολομός), ξηρούς καρπούς, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγό, άπαχο κρέας και πουλερικά.

Αποφύγετε: αλκοόλ, καφεΐνη (καφές, αναψυκτικά τύπου cola, τσάι), γλυκά, μπισκότα, αναψυκτικα, άσπρη ζάχαρη, ζυμαρικά, άσπρο ψωμί

3 σημαντικά στοιχεία

  • Παρόλο που μερικές έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ σε μικρές δόσεις μπορεί να μειώσει την αντίδραση του οργανισμού σε στρεσογόνους παράγοντες, πολλές μελέτες δείχνουν ακριβώς το αντίθετο: ότι το αλκοόλ αυξάνει ουσιαστικά το στρες, διεγείροντας την παραγωγή εκείνων των ορμονών, που ο οργανισμός παράγει όταν βρίσκεται σε στρεσογόνες καταστάσεις. Η εξήγηση της αντίφασης αυτής παραμένει άγνωστη.  Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η ήπια διέγερση των ορμονών  που εκλύονται με την ήπια κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι εντελώς δυσάρεστη , όπως επίσης και ότι  γενετικές παραλλαγές στους τρόπους με  τους οποίους ο οργανισμός αντιδρά στο στρες, πιθανόν να παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς το αλκοόλ επιδρά στο σώμα σε καταστάσεις στρες.
  • Η καφεΐνη αποτελεί μία διεγερτική ουσία για το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα η υπερβολική κατανάλωσή της, συχνά να προκαλεί τρέμουλο, ταχυκαρδία και προβλήματα ύπνου. Με την κατανάλωση καφεΐνης ο οργανισμός παραμένει σε κατάσταση συνγερμού για 6 ολόκληρες ώρες, απελευθερώνοντας κορτιζόλη Παρόλα αυτά, τα άτομα με αυξημένα επίπεδα στρες, συχνά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης (συνήθως καφέ), επιδεινώνοντας την κατάστασή τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς το «ασφαλές» όριο είναι  2-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.
  • Το νερό θεωρείται ένα ισχυρό «αντίδοτο» του στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, μπορεί να προκληθούν συμπτώματα, όπως εκνευρισμός, κούραση, μειωμένη αυτοσυγκέντρωση και ικανότητα λήψης  αποφάσεων.

Έφη Τσιβίκα