15-06-2017
Ποια φάρμακα επηρεάζουν την ηθική μας

photo

Δύο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ηθική μας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το ένα χορηγείται για την αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον και το άλλο για την κατάθλιψη.

 

Πρόκειται για το αντικαταθλιπτικό σιταλοπράμη (ενισχύει τη σεροτονίνη) και το αντιπαρκινσονικό λεβοντόπα (ενισχύει τη ντοπαμίνη). Σε ένα πείραμα ηθικής που αφορούσε στη λήψη αποφάσεων, οι υγιείς άνθρωποι που έλαβαν το πρώτο ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν σχεδόν διπλάσια για την πρόληψη βλάβης στον εαυτό τους ή τους άλλους, από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αντίθετα, όσοι έλαβαν το δεύτερο απέκτησαν πιο εγωιστική συμπεριφορά και απομακρύνθηκαν από την αλτρουιστική τους τάση.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης τους, μπορεί να εξηγούν γιατί μερικοί ασθενείς με Πάρκινσον εκδηλώνουν παρορμητική συμπεριφορά μετά τη λήψη ορισμένων αντιπαρκινσονικών φαρμάκων. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μετατρέψουν έναν υγιή άνθρωπο σε εγκληματία.

 

«Τα φάρμακα που δρουν στον εγκέφαλο επηρεάζουν την συμπεριφορά, τόσο των υγιών ανθρώπων, όσο και των ασθενών που τα χρειάζονται», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Molly Crockett, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πειραματικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

Η αποστροφή στην πρόκληση πόνου ή βλάβης σε άλλα άτομα αποτελεί ένα από τα ουσιώδη συστατικά της ανθρώπινης ηθικής, το οποίο είναι διαταραγμένο σε όσους επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

 

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αποστροφή αυτή σχετίζεται με τα επίπεδα  της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, με την πρώτη να την εντείνει και την δεύτερη να την αμβλύνει.

 

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν τι συνέπειες θα έχει στη συμπεριφορά των ανθρώπων η αύξηση των δύο ουσιών μέσω φαρμάκων.

 

Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Current Biology.