03-07-2015
Έρευνα : Ποια φρούτα αυξάνουν τον κίνδυνο για μελάνωμα

photo

Η κατανάλωση ορισμένων εσπεριδοειδών φρούτων και χυμών μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

 

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Warren Alpert στο Πανεπιστήμιο Brown ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 100.000 ανδρών και γυναικών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους επιλογές, το ιατρικό τους ιστορικό και τον τρόπο ζωής τους, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι το 2010.

 

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος μελανώματος ήταν 36% υψηλότερος σε άτομα που κατανάλωναν χυμό πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ, τουλάχιστον 1,6 φορές την ημέρα, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα.

 

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η σχέση αυτή μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα των ουσιών που ονομάζονται «φουροκουμαρίνες», οι οποίες σε προηγούμενες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ευαισθησία στο φως του ήλιου.

 

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να γίνουν συστάσεις για τη συμπεριφορά έκθεσης στον ήλιο, μεταξύ των ατόμων με υψηλή κατανάλωση εσπεριδοειδών.

 

«Προς το παρόν, δεν συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν την κατανάλωση εσπεριδοειδών,  αλλά όσοι καταναλώνουν πολύ χυμό γκρέιπφρουτ ή / και πορτοκαλιού,  θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Abrar Qureshi.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.