05-07-2015
Κατάλαβε ότι πάσχει από τη νόσο βλέποντας «Η θεωρεία των πάντων»

photo

Πήγε για ψυχαγωγία και γύρισε... άρρωστος ένας 62χρονος από την Αγγλία. Η (αυτό)διάγνωση έγινε μέσα στην αίθουσα του σινεμά και ήταν  ιδιαίτερα σοβαρή.

 

Ενώ παρακολουθούσε με τη σύζυγό του, την ταινία - βιογραφία του Stephen Hawking, «Η θεωρία των πάντων», ο 62χρονος Paul Whyley έπαθε σοκ, καθώς αναγνώρισε τα συμπτώματα της νόσου από την οποία πάσχει ο ήρωας, στον εαυτό του.

 

Παρόλο που ο σύζυγος, πατέρας και παππούς σοκαρίστηκε, εκείνη τη στιγμή απέφυγε να ανησυχήσει την επί 40 χρόνια σύζυγό του, την 59χρονη Jayne. Αμέσως μετά το σινεμά, όμως, έκλεισε ένα ραντεβού με το γιατρό του, ο οποίος μέχρι τότε αδυνατούσε να καταλάβει τι δεν πήγαινε καλά με την υγεία του. Αφού ο Whyley μοιράστηκε την ανησυχία του, υποβλήθηκε σε ειδικές εξετάσεις και διαπιστώθηκε από νευρολόγο ότι όντως πάσχει από την ίδια νόσο με τον καθηγητή Hawking, τη νόσο του κινητικού νευρώνα ή αλλιώς αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, μια προοδευτική, εκφυλιστική ασθένεια που προσβάλει τα κινητικά νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

 

«Το ήξερα σίγουρα μετά την σκηνή όπου απαριθμούνται όλα τα συμπτώματα. Απλώς σκέφτηκα "τα έχω όλα"», δήλωσε ο ίδιος.

 

Παρόλο που μέχρι λίγο πριν τη διάγνωση ήταν υπερδραστήριος, σήμερα δεν μπορεί να περπατήσει, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το δεξί του χέρι και έχει ένα μηχάνημα για να καθαρίζει τους πνεύμονές του, γιατί δεν μπορεί καν να βήξει από μόνος του.

 

«Η βιογραφία του Hawking έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση για την κατάσταση», αναφέρει ο Chris James, διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων της Εταιρίας για τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα.