06-07-2015
Πώς οι ορμόνες βλάπτουν την οικονομία

photo

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και τεστοστερόνης επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία.

 

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι οι ορμόνες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και ενεργούμε. Τα τελευταία χρόνια, μια μικρή ομάδα ερευνητών εξετάζει το πώς οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές οικονομικές αποφάσεις, όπως αυτές των χρηματιστών ( να αγοράσουν ή να πουλήσουν ένα απόθεμα).

 

Τα ευρήματά τους έχουν δείξει ότι η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) και η τεστοστερόνη μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη συμπεριφορά των χρηματιστών, άρα και τα κέρδη τους.

 

Οι μελέτες αυτές ενέπνευσαν μια διεθνή ομάδα οικονομολόγων και νευροεπιστημόνων, με επικεφαλής τους Carlos Cueva και R. Edward Roberts, να εξετάσουν αν οι ορμόνες θα μπορούσαν να έχουν μια πιο σοβαρή επίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά, στο σύνολό της.

 

Η έρευνα διεξήχθη σε εθελοντές, οι οποίοι «έπαιζαν» ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι και περιελάμβανε 2 πειράματα:

 

1ο πείραμα

 

Στο πρώτο πείραμα οι ερευνητές, μέτρησαν τα επίπεδα των δύο ορμονών σε 142 άνδρες και γυναίκες που έπαιζαν το χρηματιστηριακό παιχνίδι, σε ομάδες των 10 ατόμων.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης ήταν πιθανότερο να ρισκάρουν, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αστάθεια στις τιμές των «μετοχών».

 

Αντίθετα, τα επίπεδα της κορτιζόλης δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον τρόπο που έπαιζαν οι γυναίκες.

 

2ο πείραμα

 

Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές χορήγησαν σε 34 νεαρούς άντρες μία από τις δύο ορμόνες (κορτιζόλη ή τεστοστερόνη)πριν αρχίσουν να παίζουν, προκειμένου να διαπιστώσουν τι θα συνέβαινε με την αύξηση των επιπέδων της στο αίμα τους.

 

Σε μεταγενέστερη φάση, τους χορήγησαν και εικονικό φάρμακο, θέλοντας να δουν την αντίδρασή τους με τα επίπεδα των ορμονών που φυσιολογικά υπήρχαν στον οργανισμό τους.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών τους έκαναν πιο ριψοκίνδυνους, με την κορτιζόλη να επηρεάζει απ' ευθείας τις επιλογές τους στις επενδύσεις και την τεστοστερόνη να τους κάνει να νιώθουν πιο αισιόδοξοι για τις διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών.

 

«Αν και είναι δύσκολο να πούμε τι σημαίνουν τα εργαστηριακά πειράματα για τις πραγματικές παγκόσμιες αγορές, τα αποτελέσματα δείχνουν την ανάγκη όταν σκεφτόμαστε για την οικονομία να λαμβάνουμε υπόψη και τη φυσιολογία. Σε γενικές γραμμές, η εργασία μας δείχνει ότι η σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε να βελτιωθεί εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί και διαδικαστικοί παράγοντες, όπως η απελευθέρωση των σημαντικών οικονομικών πληροφοριών, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών των χρηματιστών που συμμετέχουν σε αυτές τις αγορές», γράφει η ομάδα ερευνητών στο Scientific Reports.