08-07-2015
Πότε ξεκινούν να μαθαίνουν τα έμβρυα

photo

Νέα μελέτη δείχνει ότι τα μωρά αρχίζουν να αποκτούν γνώσεις και μνήμη στη μήτρα, νωρίτερα από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

 

Όσα ακούν τα μωρά μέσα στη μήτρα κατά την 34η εβδομάδα της κύησης μπορούν να εμπνεύσουν τη μάθηση, σύμφωνα με τα ευρήματα αμερικανικής μελέτης, η οποία διεξήχθη με επικεφαλής τον Charlene Krueger, αναπληρωτή καθηγητή στη σχολή Νοσηλευτικής, στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

 

Από την 38η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, η μνήμη είναι εμφανής, ενώ η γέννα συμβαίνει συνήθως γύρω από την 40η εβδομάδα.

 

Οι ερευνητές ζήτησαν  από 32 γυναίκες να επαναλάβουν δυνατά το ίδιο παιδικό τραγούδι , διάρκειας 15 δευτερολέπτων, δύο φορές την ημέρα, για έξι εβδομάδες από την 28η εβδομάδα της κύησης, μέχρι 34η.

 

Στη συνέχεια, όλες μαζί, επισκέφθηκαν ένα εργαστήριο κατά την 28η, 32η, 33η, 34η, 36η και 38η εβδομάδα της κύησης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα αγέννητα μωρά είχαν εξοικειωθεί με το παιδικό τραγούδι.

 

Οι εργαστηριακές δοκιμές περιελάμβαναν μέτρηση του ρυθμού της καρδιάς των εμβρύων, ενώ άκουγαν μια ηχογραφημένη γυναικεία φωνή να επαναλαμβάνει το ίδιο παιδικό τραγούδι που τραγουδούσε στο σπίτι η μητέρα τους.

 

Αν ο καρδιακός ρυθμός επιταχυνόταν, οι ερευνητές συμπέραιναν ότι τα έμβρυα δεν είχαν κατανοήσει πλήρως τους ήχους. Αν ο καρδιακός ρυθμός επιβραδυνόταν, αυτό σήμαινε ότι τα έμβρυα ήταν εξοικειωμένα με το παιδικό τραγούδι.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από την 34η εβδομάδα, οι ρυθμοί της καρδιάς των εμβρύων άρχισε να μειώνεται, στο άκουσμα του ηχογραφημένου τραγουδιού. Από την 38η εβδομάδα, τέσσερις εβδομάδες αφότου η μητέρα τους σταμάτησε να επαναλαμβάνει το τραγούδι, διαπιστώθηκε στατιστικά εμφανής επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα έμβρυα το θυμήθηκαν.

 

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Συμπεριφοράς και Οικονομικών Επιστημών του Αμερικανικού Ιδρύματος Επιστημών και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Infant Behavior and Development.