10-07-2015
«Αντίδοτο» στο πρόωρο θάνατο ή μόρφωση

photo

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως και το κάπνισμα.

 

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, της Νέας Υόρκης και της Βόρειας Καρολίνα, χρησιμοποίησαν στοιχεία από μία εθνική μελέτη, που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής.

 

Ύστερα από την ανάλυσή τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 145.243 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί το 2010, αν οι ενήλικες που δεν τελείωσαν το λύκειο συνέχιζαν τις σπουδές τους μέχρι να πάρουν το απολυτήριο (ή κάποιο άλλο ισοδύναμο πτυχίο).

 

Οι ερευνητές επισημαίνουν  ότι ο αριθμός αυτός είναι συγκρίσιμος με τον εκτιμώμενο αριθμό των θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν όλοι οι ενεργοί καπνιστές είχαν τα ποσοστά θνησιμότητας των ανθρώπων που κάποτε κάπνιζαν, αλλά έχουν σταματήσει.

 

Αναφέρουν, επίσης, ότι 110.068  θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν  αν όσοι είχαν ξεκινήσει και διακόψει τις ανώτερες σπουδές τους, τις ολοκλήρωναν και έπαιρναν το πτυχίο τους.

 

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν ύστερα από ανάλυση δεδομένων, περισσότερων από 1.000.000 ανθρώπων, που συγκεντρώθηκαν μεταξύ του 1986 και του 2006. Οι ερευνητές μελέτησαν αυτούς που γεννήθηκαν το 1925, 1935 και το 1945 προκειμένου να κατανοήσουν πώς τα επίπεδα της εκπαίδευσης επηρεάζουν τη θνησιμότητα με την πάροδο του χρόνου. Σημείωσαν επίσης τις αιτίες θανάτου, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνος.

 

Η ενθάρρυνση των ενηλίκων που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το λύκειο, να συνεχίσουν μέχρι να πάρουν το απολυτήριό τους θα μπορούσε να σώσει τις διπλάσιες ζωές μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν το 1945, σε σύγκριση με εκείνους που γεννήθηκαν το 1925.

 

Σε σχέση με τις ασθένειες σημείωσαν ότι σε άτομα με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης θα μπορούσαν να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο, από ό, τι οι θάνατοι από καρκίνο.

 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολλές μελέτες δείχνουν πως το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης αποτελεί έναν ισχυρό προγνωστικό παράγοντα μακροζωίας, που οφείλεται στο υψηλότερο εισόδημα και την κοινωνική θέση, τις υγιεινότερες συμπεριφορές και τη βελτίωση της κοινωνικής και ψυχολογικής ευημερίας.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.