30-10-2017
Είναι φυσιολογικό να ακούμε την καρδιά μας;

photo

Η απάντηση είναι «ναι», αλλά όχι πάντα. Το αίσθημα των παλμών, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να υποδηλώνει κάτι παθολογικό και να απαιτεί διερεύνηση από ειδικό.

 

Το σίγουρο είναι ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας αν ακούτε την καρδιά σας όταν είστε ερωτευμένοι. Σε πολλές περιπτώσεις η καρδιά μπορεί να λειτουργεί φυσιολογικά, αλλά για διάφορους λόγους, η συσταλτικότητά της να είναι πιο έντονη ή/και πιο γρήγορη, με αποτέλεσμα να την αισθανόμαστε. Όμως, υπάρχουν και πιο σοβαροί λόγοι, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οφείλεται σε παθολογικές αιτίες.

 

Αυτό που αποτελεί ένδειξη παθολογικού προβλήματος είναι η αρρυθμία της καρδιάς, ενώ το ρυθμικό αίσθημα παλμών συνήθως είναι αθώο.

 

Πότε είναι φυσιολογικό

 

Όταν νιώθετε τους παλμούς της καρδιάς σας σε καταστάσεις, όπως συγκίνηση, άγχος, έντονη προσπάθεια, κατάχρηση καφέ, κάπνισμα, έλλειψη άσκησης, κακή ποιότητα ύπνου, πυρετός, νοσήματα θυρεοειδούς κ.ά, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

 

Πότε υπάρχει πρόβλημα


Οι παθολογικές αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται το αίσθημα παλμών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

 

Ήπιας βαρύτητας: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι υπερκοιλιακές αρρυθμίες και η εκτακτοσυστολική αρρυθμία, καταστάσεις οι οποίες συνήθως είναι αθώες, επιβαρύνονται από τους παραπάνω παράγοντες και συχνά δεν απαιτούν την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

 

Μέτριας βαρύτητας: Στην κατηγορία αυτή υπάγεται η κολπική μαρμαρυγή, η οποία επειδή έχει την τάση να προκαλεί θρόμβους, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. απαιτείται η χορήγηση αντιθρομβωτικής αγωγής το συντομότερο δυνατό.

 

Μεγάλης βαρύτητας; Περιλαμβάνονται το ανεύρυσμα αορτής και οι κοιλιακές αρρυθμίες, σοβαρές καταστάσεις που χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης. Στην περίπτωση του ανευρύσματος ενδεχομένως να απαιτείται και χειρουργική επέμβαση.

 

Ψυχολογικές αιτίες

 

Σε κάποιες περιπτώσεις η αιτία μπορεί να είναι ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα οι νευρώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο φυσιολογικό αίσθημα του καρδιακού παλμού, το οποίο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να έχουυμε όλοι (π.χ. είμαστε σε ένα σκοτεινό ήσυχο δωμάτιο ξαπλωμένοι) ή υπερβάλουν σε κάτι που δεν είναι αντικειμενικό σύμπτωμα (δεν το δείχνουν οι εξετάσεις).

 

Απευθυνθείτε στο γιατρό


Η διερεύνηση του αισθήματος παλμών από τον καρδιολόγο πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και ιδανικά κατά την ώρα που το αίσθημα αυτό υφίσταται στις περιπτώσεις όπου υπάρχει οργανικό υπόστρωμα (π.χ. διαγνωσμένη καρδιακή νόσος, βαλβιδοπάθεια κλπ) και σαφείς παράγοντες κινδύνου (διαβήτης, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, κάπνισμα κλπ)