12-06-2017
Γιατί δεν πρέπει να φιλάμε τα παιδιά στο στόμα

photo

Μια νέα μελέτη προειδοποιεί τους γονείς για τον κίνδυνο που ενέχει το φιλί στο στόμα των παιδιών αλλά και το μοίρασμα των κουταλιών μαζί τους, κατά τα γεύματα.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης συμπίπτουν με τα τελευταία στοιχεία από το Κέντρο Πληροφοριών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία δείχνουν ότι σχεδόν 26.000 παιδιά, ηλικίας από πέντε έως εννέα ετών, στην Αγγλία, εισήχθησαν στο νοσοκομείο, κατά τα έτη 2013-14 με φθορά των δοντιών.

 

Η μελέτη ερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες συμπεριφορές συνδέονται με την πιθανή μετάδοση στοματικών βακτηρίων από τη μητέρα στο παιδί.

 

Μητέρες που επισκέπτονταν τις παιδιατρικές κλινικές, στη Φινλανδία, υποβλήθηκαν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε σε γνώσεις και συμπεριφορές σχετικές με την υγεία, όπως το να μοιράζονται ένα κουτάλι με το παιδί τους ή να φιλιούνται στα χείλη αλλά και το βούρτσισμα των δοντιών της μητέρας, το κάπνισμα, η ηλικία και το επίπεδο της εκπαίδευσης.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τις συμμετέχουσες, το 11% πίστευε ότι τα βακτήρια του στόματος δεν θα μπορούσαν να μεταδοθούν από τη μητέρα στο παιδί.

 

Οι πιο κοινές πρακτικές που σχετίστηκαν με μετάδοση βακτηρίων από το στόμα της μητέρας στο στόμα του παιδιού, ήταν το φιλί στα χείλη (38%) και ακολουθούσε το μοίρασμα του κουταλιού κατά τη σίτιση του παιδιού (14%).

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συμπεριφορές που σχετίζονται με τη μετάδοση των βακτηρίων του στόματος, μαζί με τη διατροφή και τη στοματική υγιεινή, είναι σημαντικές στην αιτιολογία της τερηδόνας στα νήπια. Κατά συνέπεια, η προστασία των βρεφών και των νηπίων από την μητρική μετάδοση των βακτηρίων του στόματος θεωρείται ζωτικής σημασίας για την στοματική τους υγεία.

 

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει δημοσιεύσει διάφορες κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις σχετικά με τις πρακτικές της υγείας για τις μητέρες και τους φροντιστές. Επιπλέον, μειώνοντας τα βακτήρια του δικού τους στόματος, οι μητέρες, πιστεύεται ότι ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μετάδοσής τους στο παιδί και έτσι μειώνεται και ο κίνδυνος για τερηδόνα.

 

«Έχουν υπάρξει πολλές μελέτες σχετικά με τη μετάδοση βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας από τη μητέρα στο παιδί. Ο κύριος ένοχος είναι ο Streptococcus mutans, που μπορεί να περάσει από άτομο σε άτομο μέσω της μεταφοράς του σάλιου, του μοιράσματος των σκευών, του φυσήματος πάνω από το φαγητό αλλά και φιλώντας τα μικρά παιδιά στο στόμα», επεσήμανε η πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Οδοντιάτρων, Fiona Sandom.

 

Μόνο οι γονείς (ή κηδεμόνες) με ενεργή τη φθορά των δοντιών μπορεί να μεταδώσουν το βακτήριο Streptococcus mutans, μέσω της μεταβίβασης του σάλιου.