14-07-2015
Γυναίκες: Με ποιους καρκίνους σχετίζεται το «καθισιό»

photo

Οι γυναίκες που περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους καθισμένες σε.. μια καρέκλα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, γενικά, αλλά και συγκεκριμένων καρκίνων, ειδικότερα.

 

Ενώ η εκτεταμένη έρευνα έχει συσχετίσει τη σωματική δραστηριότητα με την πρόληψη του καρκίνου, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ του χρόνου που κάθεται κανείς και τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ο χρόνος που περνάει κανείς σε μία καρέκλα έχει αυξηθεί λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, όπως οι υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια και των αλλαγών στον τομέα των μεταφορών.

 

Στη μελέτη συμμετείχαν 146.000 άνδρες και γυναίκες (69.260 άνδρες και 77.462 γυναίκες), οι οποίοι δεν ήταν καρκινοπαθείς και ήταν εγγεγραμμένοι σε μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, για την πρόληψη της νόσου. Οι ερευνητές με επικεφαλής την Alpa Patel, PhD, συνέκριναν τις ώρες που κάθονταν κατά τον ελεύθερο χρόνο τους με  τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο. Μεταξύ του 1992 και του 2009, 18.555 άνδρες και 12.236 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο.

 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες, η σωματική αδράνεια κατά τον ελεύθερο χρόνο τους σχετίστηκε με τον αυξημένο κίνδυνο για πολλαπλό μυέλωμα, διηθητικό καρκίνο του μαστού και καρκίνο των ωοθηκών, ενώ δεν διαπιστώθηκε ανάλογος κίνδυνος για τους άνδρες.

 

Ο υψηλότερος κίνδυνος ήταν «παρών» ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η σωματική δραστηριότητα κ.ά.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers, and Prevention.