13-06-2017
Προσοχή! Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει έντομο μέσα στο στόμα

photo

Το καλοκαίρι τα τσιμπήματα των εντόμων είναι στα «φόρτε» τους και προκαλούν ανησυχία, ιδιαίτερα όταν εντοπίζονται στο στόμα και το λαιμό.

 

Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω  της ανθροφορίας, των έντονων χρωμάτων αλλά και των αρωμάτων των καλλυντικών, οι σφήκες και οι μέλισσες έχουν την «τιμητική» τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έξω και πίνουν το ποτό τους, το αναψυκτικό τους ή το χυμό τους, με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι το χειμώνα. Η πιθανότητα να πετά μια μέλισσα ή σφήκα ενώ το στόμα τους είναι ανοιχτό ή να μπει στο κουτί ή μπουκάλι του -οποιουδήποτε είδους- ποτού τους είναι πολύ υψηλότερη, ειδικά εάν αυτό είναι γλυκό.

 

Ωστόσο, τα τσιμπήματα σε αυτήν την περιοχή ενδέχεται να προκαλέσουν οίδημα στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό, περιορίζοντας έτσι τις αεροφόρους οδούς και καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή.

 

Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε τσιμπήματα μπορεί να εμφανίσουν απειλητικές για τη ζωή τους αντιδράσεις και η αναπνοή ενδέχεται να περιοριστεί πολύ πιο γρήγορα όταν το τσίμπημα είναι στο στόμα ή στο λαιμό. Για το λόγο αυτόν θα πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα προκειμένου να αποτρέψουν την κλιμάκωση της αντίδρασης, η οποία μπορεί να αποβεί και μοιραία.

 

Καλέστε αμέσως τις πρώτες βοήθειες. Κατά τη διάρκεια της αναμονής πιπιλίστε παγάκια και γρανίτες, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Ερυθρού Σταυρού, μπορούν να βοηθήσουν.

 

Ο πάγος μειώνει το οίδημα και τον πόνο μουδιάζοντας την περιοχή και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Για τα παιδιά, είναι προτιμότερες οι γρανίτες από τα παγάκια, καθώς υπάρχει μικρότερη πιθανότητα πνιγμού.