26-03-2018
5 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε ωμές

photo

Οι ωμές τροφές έχουν διαφημιστεί πολύ για την διατροφική τους δύναμη και όχι άδικα. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

 

Ενώ η αξία της 100 % ακατέργαστης διατροφής για την υγεία είναι υπό αμφισβήτηση, είναι γεγονός ότι το υπερβολικό ψήσιμο καταστρέφει ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

 

Για ένα άτομο που το καθημερινό του μενού είναι πλούσιο σε κρέας, γαλακτοκομικά και πολυψημένα λαχανικά, η προσθήκη περισσότερων φρούτων και ωμών λαχανικών, θα κάνει σίγουρα περισσότερο καλό παρά κακό.

 

Ορισμένα τρόφιμα, όμως, δεν πρέπει ποτέ να τρώγονται ωμά. Πολλές από τις ενώσεις που κάνουν τα φυτά αυτής τη λίστας πολύ τοξικά για να φαγωθούν ωμά, αποτελούν μέρος των αμυντικών μηχανισμών τους, όπως για παράδειγμα, να αποτρέπουν τα παράσιτα. Άλλες, τροφές δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται ωμές επειδή είναι δηλητηριώδεις χωρίς μαγείρεμα.

 

Τροφές

 

1. Κρέας: Υπάρχουν πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί στα ωμά κρέατα και διαφέρουν ανάλογα με την πηγή.

Στο βοδινό μπορεί να εντοπιστεί σαλμονέλα, E. coli, Shigella, Staphylococcus aureus, και Listeria monocytogenes. Διαφορετικές ποικιλίες σαλμονέλας βρίσκονται συχνά και σε μολυσμένα πουλερικά, τα οποία μπορεί να φέρουν και το καμπυλοβακτηρίδιο.

Τέλος, το χοιρινό μπορεί να φέρει δύο παράσιτα, τον κεστοειδή σκώληκα και την Trichinella .

 

Πολλά από τα συμπτώματα που προκύπτουν από αυτούς τους μικροοργανισμούς περιλαμβάνουν εντερική βλάβη και μπορεί να έχουν δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες για τις ευπαθείς ομάδες.

 

Τα συμπτώματα της λοίμωξης E. coli περιλαμβάνουν αιματηρή διάρροια, έντονο κοιλιακό άλγος και πιθανές επιπλοκές από το ανοσοποιητικό σύστημα, σε ηλικιωμένους και παιδιά. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) και νευρολογικά προβλήματα.

 

Τα πρώτα σημάδια της τριχινίασης είναι προβλήματα από το στομάχι, όπως ναυτία και έμετος. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά τη μόλυνση, τα παράσιτα αναπαράγονται και τα μωρά τους εισέρχονται στο αίμα. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα που κυμαίνονται από μυϊκό πόνο μέχρι και κόκκινα μάτια. Πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο, αν και είναι σπάνιο.

 

Ο κεστοειδής σκώληκας είναι στην πραγματικότητα χειρότερος από την τριχινίαση. Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα μέχρι και να εκδηλώσει επιληπτικές κρίσεις.

 

Για να είναι η κατανάλωση του κρέατος ασφαλής αυτό που χρειάζεστε είναι υπομονή και ένα θερμόμετρο κρέατος. Η ασφαλής εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος είναι περίπου 160-165 βαθμοί Fahrenheit.

 

2. Πικραμύγδαλα: Το πικραμύγδαλο, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές στην Ευρωπαϊκή κουζίνα, περιέχει επικίνδυνα επίπεδα υδροκυανίου. Ακόμα και με την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας, τα παιδιά, διατρέχουν κίνδυνο θανάτου. Οι ενήλικες μπορούν να φάνε πολλά περισσότερα και να επιβιώσουν. Ωστόσο, θα αντιμετωπίσουν έντονα συμπτώματα, όπως ζάλη, πονοκέφαλο, εμετό και σπασμούς, ανάλογα με την ποσότητα που έχει καταναλωθεί. Το ζεμάτισμα ή το ψήσιμο καταστρέφει το υδροκυάνιο στα πικραμύγδαλα, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τις  θερμοκρασίες που θα πρέπει να φθάσουν ή για πόση ώρα θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτές.

 

3. Άγρια μανιτάρια: Τα άγρια μανιτάρια πρέπει να μαγειρεύονται πριν σερβιριστούν, γιατί αφενός ωμά είναι πολύ δύσκολο να χωνευτούν και το μαγείρεμα σας βοηθά να αποφύγετε τη γαστρεντερική δυσφορία, αφετέρου πολλά από αυτά είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνα και δυνητικά θανατηφόρα, όταν καταναλώνονται ωμά. Το μαγείρεμα διασπά τις βλαβερές ενώσεις τους.

 

4. Πατάτες: Οι ωμές πατάτες είναι δυνητικά τοξικές, εξαιτίας μιας ένωσης που ονομάζεται «σολανίνη».

 

Δεν περιέχουν όλες οι πατάτες θανατηφόρες ποσότητες σολανίνης, αλλά ο κίνδυνος είναι αρκετά υψηλός. Σε γενικές γραμμές, οι πράσινες πατάτες -ακόμη και αυτές που έχουν λίγο πράσινο κοντά στη φλούδα- ή αυτές που αρχίζουν να φυτρώνουν «μάτια», έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε σολανίνη. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από τις ωμές πατάτες περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, πονοκέφαλο και παράλυση. Πατάτες με πολύ υψηλή συγκέντρωση σολανίνης είναι πρασινωπές όταν κόβονται γι' αυτό και δεν πρέπει να τρώγονται, έστω κι αν είναι μαγειρεμένες.

 

5. Φασόλια: Τα ωμά φασόλια περιέχουν κάποιες πρωτεΐνες, τις λεκτίνες, οι οποίες διασπώνται με το μαγείρεμα. Δεν είναι όλες οι λεκτίνες τοξικές. Μερικές, μάλιστα, είναι και ευεργετικές. Η λεκτίνη των φασολιών όμως, που ονομάζεται φυτοαιμογλουτινίνη, είναι επιβλαβής σε υψηλές δόσεις.

 

Μόνο μια χούφτα ωμών φασολιών είναι αρκετή για να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία και έμετο. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα καταναλωθεί, τόσο πιο έντονα θα είναι τα συμπτώματα. Υπάρχουν άτομα που έχουν νοσηλευτεί με δηλητηρίαση από κόκκινα φασόλια.