23-08-2017
Παραλία: Προσοχή στην άμμο και την πετσέτα

photo

Οι ειδικοί προειδοποιούν: η πετσέτα και η άμμος, όταν είναι υγρές, μπορεί να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες.

 

Μπορεί να σας αρέσει να «ανακατεύεστε» με την άμμο ή να μοιράζεστε την πετσέτα σας, όμως λίγη προσοχή δεν βλάπτει.  Κάθε άλλο: μπορεί να σας προφυλάξει από πολλούς μπελάδες. Γιατί παρόλο που η άμμος και η πετσέτα όταν είναι στεγνές δεν δημιουργούν προβλήματα, όταν είναι υγρές «μεταφέρουν» ιούς και μικρόβια απ' τα μολυσμένα άτομα που έχουν έρθει σ' επαφή μαζί τους.

 

 

Τι μπορείτε να πάθετε


 • Μυκητίαση στα πόδια (οφείλεται στον πολλαπλασιασμό των μυκήτων που υπάρχουν φυσιολογικά στο δέρμα και εκδηλώνεται με ξεφλούδισμα του δέρματος, κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα, φαγούρα και σε ορισμένες περιπτώσεις με πόνο ή με αλλαγή του χρώματος και της υφής του νυχιού).
 • Σταφυλόκοκκο (οφείλεται σε ένα βακτηρίδιο και εκδηλώνεται με σπυράκια που έχουν πύον).
 • Μυρμηγκιές στο δέρμα ή κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα (οφείλονται σε κάποιους τύπους του ιού HPV, ο οποίος είναι κυρίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενος)
 • Μολυσματική τέρμινθο (ίωση του δέρματος που εκδηλώνεται με άσπρα γυαλιστερά σκληρά σπυράκια)
 • Έρπητα του δέρματος και των γεννητικών οργάνων (οφείλεται σε μόλυνση από τον  ερπητοϊό και εκδηλώνεται αρχικά με κνησμό, τσούξιμο και πόνο και στη συνέχεια με εξάνθημα που αποτελείται από φυσαλίδες)
 • Κολπίτιδες από μύκητες ή μυκόπλασμα (εκδηλώνονται με αυξημένες κολπικές εκκρίσεις και κνησμό στην περιοχή)

 

 

Πώς θα προφυλαχτείτε


Όλα αυτά φυσικά δεν αποτελούν λόγο για να αγχώνεστε. Μπορείτε να τα αποφύγετε τηρώντας ορισμένα προληπτικά μέτρα, τα οποία αργά ή γρήγορα θα σας γίνουν συνήθεια και θα τα εφαρμόζετε χωρίς καν να τα σκέφτεστε.

 

 • Φροντίστε να έχετε τη δική σας πετσέτα και να μην την μοιράζεστε με κανέναν.
 • Αφού σκουπιστείτε όταν βγείτε από τη θάλασσα να την απλώνετε για να στεγνώσει. Καλύτερα να έχετε και μία δεύτερη για να κάθεστε.
 • Να την στρώνετε πάντα από την ίδια πλευρά.
 • Καλό είναι να μην μένετε με βρεγμένο μαγιό, γιατί ευνοεί τις κολπίτιδες.
 • Μην κάθεστε σε βρεγμένη άμμο.

 

Μύθος


Από πολλούς θεωρείται ότι η πετσέτα και η άμμος, είναι οι βασικοί «ένοχοι» για την ποικιλόχρου πιτυρίαση. Η πάθηση αυτή, ωστόσο, η οποία εκδηλώνεται με καφέ ή λευκές κηλίδες στο δέρμα, δεν μεταδίδεται με αυτόν τον τρόπο. Είναι μία μυκητίαση που προέρχεται από το τριχωτό της κεφαλής και προκαλείται επειδή κάποιοι μύκητες αλλάζουν ιδιότητα και γίνονται βλαπτικοί για το δέρμα. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο κατά τους ζεστούς μήνες, γι' αυτό και υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι μεταδίδεται μέσω της πετσέτας ή της άμμου. Στην πραγματικότητα τα αίτια της πάθησης είναι ιδιοσυγκρασιακά, οφείλονται δηλαδή στο είδος του δέρματος του κάθε ατόμου, που σε κάποιες περιπτώσεις ευνοεί την ανάπτυξη της πάθησης.