18-07-2015
7 μύθοι για τον HPV

photo

Είναι η πιο κοινή ιογενής λοίμωξη του αναπαραγωγικού συστήματος. Ωστόσο, επειδή ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, υπάρχουν ακόμα πολλές παρανοήσεις.


 

Ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) έχει συνδεθεί με διάφορους καρκίνους, γι' αυτό και η σωστή ενημέρωση έχει ιδιαίτερη σημασία. Δείτε ποιοι είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν και ποιες οι αλήθειες, σχετικά με αυτόν τον δυνητικά επικίνδυνο ιό.

 

 

1. Μύθος: Μόνο οι γυναίκες μολύνονται από τον HPV

 

 

Αλήθεια: Και οι άνδρες μολύνονται από τον HPV. Οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες και γυναίκες θα παρουσιάσουν τουλάχιστον μία λοίμωξη HPV κάποια στιγμή στη ζωής τους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC). Κάθε άτομο που είναι σεξουαλικά ενεργό μπορεί να «κολλήσει» τον ιό, ακόμα κι αν έχει μόνο έναν σεξουαλικό σύντροφο.

 

 

2. Μύθος: Όλα τα στελέχη του  HPV προκαλούν καρκίνο.

 

Αλήθεια: Ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πρωκτού, του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του κόλπου και της στοματικής κοιλότητας (γλώσσα, φάρυγγας, αμυγδαλές, λάρυγγας). Ωστόσο, δεν είναι όλα τα στελέχη του HPV επικίνδυνα.

 

Τα στελέχη υψηλού κινδύνου (αυτά που προκαλούν καρκίνο) του ιού είναι οι τύποι 16 και 18, οι οποίοι ευθύνονται για το 70 % των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (το υπόλοιπο σχεδόν 30% των περιπτώσεων οφείλονται σε άλλους τύπους του ιού) . Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν και άλλους τύπους καρκίνου. Μια μελέτη του 2006, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Cancer, διαπίστωσε ότι οι λοιμώξεις HPV υψηλού κινδύνου προκαλούν περίπου το 5 % όλων των καρκίνων σε όλο τον κόσμο. Αν ένα άτομο μολυνθεί με τον HPV, μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες για να αναπτυχθεί καρκίνος, σύμφωνα με το CDC.

 

Ωστόσο, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου αναφέρει ότι οι περισσότερες λοιμώξεις από HPV υψηλού κινδύνου υποχωρούν μέσα σε 1-2 χρόνια.

 

Τα στελέχη χαμηλού κινδύνου (αυτά που δεν προκαλούν καρκίνο), ευθύνονται για δερματικές βλάβες, τα γνωστά κονδυλώματα του πρωκτού ή των γεννητικών οργάνων.

 

3. Μύθος: Αν δεν κάνετε σεξ, δεν μπορείτε να «κολλήσετε» HPV.

 

Αλήθεια: Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί μέσω της «δέρμα με δέρμα» επαφής κατά το στοματικό, το πρωκτικό ή το κολπικό σεξ. Ωστόσο, τα προφυλακτικά μειώνουν τον κίνδυνο της μόλυνσης. Τα νέα στοιχεία όμως, δείχνουν ότι ενδεχομένως να μεταδίδεται και με την «στόμα με στόμα» επαφή (φιλί).

 

4. Μύθος: Οι άνδρες μπορούν να εξεταστούν για τον ιό HPV.

 

Αλήθεια: Ο HPV μπορεί να διαγνωσθεί στις γυναίκες με τη εφαρμογή του HPV DNA τεστ και οι αλλοιώσεις που μπορεί να προκαλέσει με το τεστ Παπανικολάου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγκεκριμένες μέθοδοι ανίχνευσης του ιού στους άνδρες.

 

5. Μύθος: Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για τον ιό HPV.

 

Αλήθεια: Αν και οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας μπορεί να θεραπεύσουν τις προκαρκινικές βλάβες και τα γεννητικά κονδυλώματα που προκαλούν οι λοιμώξεις του HPV, δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για τον ίδιο τον ιό.

 

6. Μύθος: Τα άτομα με HPV έχουν πάντα συμπτώματα.

 

Αλήθεια: Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν HPV δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά πιθανά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον ιό, όπως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και ορισμένοι τύποι καρκίνου, οι περισσότεροι δεν αναπτύσσουν προβλήματα υγείας από μια HPV μόλυνση. Το CDC αναφέρει ότι στο 90 % των περιπτώσεων HPV, το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τη μόλυνση μέσα σε δύο χρόνια.

 

7. Μύθος: Όσες γυναίκες έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του HPV, δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ Παπανικολάου.

 

Αλήθεια: Ακόμη και αν έχετε κάνει το εμβόλιο, θα πρέπει να υποβάλλεστε τακτικά σε τεστ Παπανικολάου για την ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα δύο εμβόλια HPV  (Gardasil και Cervarix) προστατεύουν έναντι μόνο δύο στελεχών υψηλού κινδύνου του ιού (τύποι 16 και 18), που προκαλούν καρκίνο. Το εμβόλιο είναι ένα προληπτικό μέτρο και δεν βοηθά τους ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό. Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστάται στα άτομα μέχρι 20 ετών. Ενώ και τα δύο εμβόλια είναι διαθέσιμα για τις γυναίκες, μόνο το Gardasil είναι διαθέσιμο για τους άνδρες.