19-07-2015
Ανάκληση προϊόντος: Τι πρέπει να κάνετε αν το έχετε στο ντουλάπι σας

photo

Μαθαίνετε ότι ένα προϊόν, το οποίο ανακλήθηκε βρίσκεται στο ντουλάπι σας. Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε;

 

Αν έχετε ήδη αγοράσει ένα προϊόν το οποίο ανακλήθηκε, το να το πετάξετε στα σκουπίδια ίσως να μην είναι αρκετό, αλλά δεν είναι και το μόνο που μπορείτε να κάνετε. Η Κρατική Πύλη Πληροφοριών για την Ασφάλεια των Τροφίμων, των ΗΠΑ, παρέχει σαφείς οδηγίες:

 

Προσδιορίστε το Προϊόν

 

Οι ανακλήσεις τροφίμων είναι πολύ συγκεκριμένες. Μόνο ένα συγκεκριμένο προϊόν που παράγεται κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, ανακαλείται. Είναι πιθανό να έχετε προμηθευτεί ένα διαφορετικό προϊόν από τον ίδιο κατασκευαστή, ή μπορεί να έχετε το ίδιο προϊόν, αλλά σε διαφορετικό μέγεθος ή με διαφορετική ημερομηνία πώλησης. Ελέγξτε την Ανακοίνωση Ανάκληση του αρμόδιου φορέα (στην Ελλάδα είναι ο ΕΦΕΤ). Εάν δεν έχετε το ακριβές προϊόν που αναφέρεται σε αυτήν, τότε δεν το αφορά η ανάκληση.

 

Προσδιορίστε το λόγο της ανάκλησης

 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί ένα προϊόν να ανακληθεί, όπως ξένα σώματα, βακτηριακή μόλυνση ή ακατάλληλη σήμανση.

 

Αν στην ετικέτα του προϊόντος δεν αναφερόταν ότι περιείχε ένα αλλεργιογόνο, και στην οικογένειά σας δεν είναι κανείς αλλεργικός σε αυτό, τότε δεν υπάρχει λόγος για να μην το καταναλώσετε. Εάν ένα προϊόν ανακαλείται επειδή μπορεί να περιέχει ένα ξένο αντικείμενο, δεν πρέπει να το καταναλώσετε. Εάν έχετε καταναλώσει ήδη το προϊόν και δεν εντοπίσατε το ξένο αντικείμενο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

 

Εάν ένα προϊόν ανακαλείται επειδή ενδέχεται να περιέχει βακτήρια, δεν πρέπει να το καταναλώσετε. Αν έχετε καταναλώσει το προϊόν εντός των τελευταίων λίγων ημερών, ίσως δεν κινδυνεύετε, αν το έχετε μαγειρέψει καλά. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση για τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης (ναυτία, έμετος και διάρροια). Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν δεν αισθάνεστε καλά.

 

Πώς να καθαρίσει την κουζίνα σας

 

Είτε έχετε μαγειρέψει ένα προϊόν που ανακλήθηκε επειδή ανιχνεύθηκε παθογόνος μικροοργανισμός, είτε όχι, είναι καλό να γνωρίζετε πώς να καθαρίσετε σωστά την κουζίνα σας. Πλύνετε όλα τα μαγειρικά σκεύη και εργαλεία (συμπεριλαμβανομένων των ξύλων κοπής) και τους πάγκους με ζεστό νερό και σαπούνι. «Περάστε» τους πάγκους με ένα διάλυμα από 1 κουταλιά της σούπας άοσμο, υγρό χλώριο, σε 3 λίτρα νερό και αφήστε τους να στεγνώσουν με τον αέρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το απολυμαντικό διάλυμα για να ξεπλύνετε τα πιάτα, τα μαγειρικά σκεύη και τα ξύλα κοπής.