20-07-2015
10 κανόνες πρόληψης των τροφιμογενών νοσημάτων

photo

Κατά την περίοδο των διακοπών ενδέχεται να βρεθείτε σε άγνωστα και περίεργα μέρη. Προσοχή στο τι θα φάτε και τι θα πιείτε.


Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας (ΚΕΕΛΠΝΟ), τροφιμογενές νόσημα είναι κάθε νόσημα που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμου ή νερού. Έχουν περιγραφεί περισσότερα από 250 διαφορετικά τροφιμογενή νοσήματα. Τα συχνότερα αναγνωριζόμενα είναι αυτά που προκαλούνται από τα βακτήρια Campylobacterspp.Salmonella spp., Shigella spp. και εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (EHEC), καθώς και από μια ομάδα ιών που είναι γνωστοί με την ονομασίαNoroviruses.

 

Ανάλογα με το λοιμογόνο παράγοντα  ο βαθμός σοβαρότητας των συμπτωμάτων μπορεί να κυμαίνεται από εμετό και διάρροια, μέχρι και θάνατο.

 

Πρόληψη: Απλά μέτρα που μπορείτε να εφαρμόσετε

 

1. Πλύντε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ιδιαίτερα μετά: α) τη χρήση της τουαλέτας, β) την αλλαγή πάνας μωρού (το πλύσιμο των χεριών πρέπει να εφαρμόζεται το ίδιο σχολαστικά και στο παιδί), γ) την επαφή με κατοικίδια ζώα και πτηνά, δ) το χειρισμό κοπράνων ζώων και ε) την επίσκεψη σε ζωολογικούς κήπους/μαγαζιά πώλησης μικρών ζώων κ.α.

 

2. Αποφύγετε την κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένου κρέατος, αυγών ή τροφίμων που περιέχουν ζωικά προϊόντα (π.χ. αυγά). Το κρέας θα πρέπει να μαγειρεύεται έως ότου τα υγρά του να είναι καθαρά και το χρώμα του στο κέντρο να μην είναι πλέον ρό­δινο.

 

3. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου και για αυτό θα πρέπει να τοποθετείτε στο ψυγείο τα υπολείμματα τροφίμων που δεν πρόκειται να καταναλωθούν μέσα στις επόμενες τέσσερις ώρες. Οι μεγάλες ποσότητες τροφίμων συντηρούνται καλύτερα στο ψυγείο όταν μοιράζονται και τοποθετούνται σε μικρότερες ποσότητες σε δοχεία αποθήκευσης.

 

4. Πλύντε καλά σε τρεχούμενο νερό τα ωμά φρούτα και λαχανικά και απομακρύνετε τα εξωτερικά φύλλα από λαχανικά όπως τα μαρούλια και τα λάχανα

 

5. Προστατεύστε τις τροφές από έντομα και τρωκτικά

 

6. Καταναλώστε μόνο παστεριωμένο γάλα και χλωριωμένο νερό. Αποφύγετε την κατανάλωση τυριού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων εκτός ελεγχόμενου εμπορίου, καθώς και νερού που προέρχεται από πηγάδια, ρυάκια ή άλλες μη ασφαλείς πηγές.

 

7. Μαγειρέψτε τα οστρακοειδή στον ατμό για τουλάχιστον 90 δευτερόλεπτα ή βάλτε τα στους 85-90 βαθμούς Κελσίου για 4 λεπτά πριν την κατανάλωση

 

8. Απομακρύνετε τα κατοικίδια ζώα από τους χώρους παρασκευής τροφίμων

 

9. Οι ταξιδιώτες σε χώρες όπου οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι καλές πρέπει να τηρούν αυστηρά τα παραπάνω μέτρα και, επιπλέον, να αποφεύγουν την κατανάλωση παγοκύβων και ακαθάριστων φρούτων. Σε περίπτωση που κάποιος πρόκειται να ταξιδέψει ή να εργαστεί σε περιοχή υψηλής ή ενδιάμεσης ενδημικότητας για την ηπατίτιδα Α και δεν έχει ιστορικό προηγούμενης νόσησης ή εμβολιασμού έναντι του νοσήματος συστήνεται ο εμβολιασμός του.

 

10. Στην περίπτωση  που κάποιος νοσήσει πρέπει να τηρεί τα μέτρα ατομικής υγιεινής και, ιδιαίτερα όσον αφορά στα παιδιά, πρέπει να διασφαλίζεται ότι πλένουν τα χέρια τους προσεκτικά με νερό και σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης