21-07-2015
Μελάνωμα: 10 βήματα που μπορεί να σώσουν τη ζωή σας

photo

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος και συχνά μοιραία. Ωστόσο, όχι μόνο μπορεί να προληφθεί, αλλά μπορεί και να θεραπευτεί. Αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα.


Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0% και 8%. Το 90% των μελανωμάτων, ωστόσο, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

 

1. Υποβληθείτε σε τακτικό έλεγχο. Επειδή το μελάνωμα δεν προκαλείται μόνο από την έκθεση στον ήλιο αλλά από έναν συνδυασμό παραγόντων (γενετικές μεταβολές, περιβαλλοντικά στοιχεία κ.ά.) μεταξύ των οποίων και η έκθεση στον ήλιο, ο τακτικός έλεγχος (περίπου μία φορά το χρόνο) από ειδικό δερματολόγο, είναι απαραίτητος για όλους.

 

2. Κάντε αυτοεξέταση. Ελέγξτε αν οι σπίλοι σας παραμένουν στην ίδια κατάσταση με την πάροδο του χρόνου. Αν κάποιος απ' αυτούς μεταβάλλεται, (αλλάζει το χρώμα του, η σύνθεση των χρωμάτων του ή το μέγεθός του σε βραχύ χρονικό διάστημα, αποκτά έναν ερεθισμό στα όριά του ή μικρούς δορυφόρους σπίλους γύρω από τον μητρικό ή αναιτιολόγητη πληγή που ματώνει ή δεν ματώνει) θα πρέπει να επισκεφθείτε το δερματολόγο. Αν ξαφνικά εμφανιστεί ένας σπίλος και σε διάστημα μερικών εβδομάδων ή μηνών αποκτήσει μέγεθος μεγαλύτερο του μισού εκατοστού, πρέπει επίσης να απευθυνθείτε σε ειδικό. Οι αλλαγές αυτές δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε προσβληθεί από μελάνωμα, αλλά είναι πολύ πιθανό. Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται περίπου μία φορά το δίμηνο.

 

3. Το αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο μόνο στην παραλία. Η χρήση του απαιτείται όταν πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο για αρκετή ώρα, για οποιαδήποτε δραστηριότητα, το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα.

 

4. Αν πρόκειται να κάνετε πολλά μπάνια ξεκινήσετε με έναν δείκτη γύρω στο 30, ο οποίος θα σας επιτρέψει να μαυρίσετε λίγο χωρίς να κάνετε εγκαύματα. Το μαύρισμα δίνει μία προστασία για τη συνέχεια του καλοκαιριού, οπότε ο δείκτης προστασίας μπορεί να μειωθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τότε μπορείτε να εκτίθεστε ανεξέλεγκτα στον ήλιο.

 

5. Να είστε σε επαγρύπνηση, αν έχετε στην οικογένειά σας  (1ου ή 2ου βαθμού συγγένεια) ιστορικό με δυσπλαστικούς σπίλους (καλοήθεις σπίλοι, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εξελιχθούν σε κακόηθες μελάνωμα) ή κακόηθες μελάνωμα. Ο κίνδυνος να προσβληθείτε κι εσείς από τη νόσο είναι αυξημένος.

 

6. Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας για το τι αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Το αντηλιακό θα πρέπει να προστατεύει και από την UVA ακτινοβολία και από την UVB. (κάποια προστατεύουν μόνο από την UVB).  Σε φυσιολογικές συνθήκες επιλέξτε ένα αντηλιακό με δείκτη 20 -40 (οι χαμηλότεροι δείκτες δεν παρέχουν την απαιτούμενη προστασία) και αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου ένα αντηλιακό με δείκτη 40-50. Οι δείκτες άνω του 50 τείνουν να καταργηθούν , αφού θεωρείται ότι μέχρι το 50 παρέχεται η απαιτούμενη προστασία, ενώ επιπλέον, η διαφορά της προστασίας που παρέχει ένα αντηλιακό με δείκτη 50 και ένα αντηλιακό με δείκτη 80 είναι πάρα πολύ μικρή.  Επαλείψτε σωστά μία τέτοια ποσότητα αντηλιακού, ώστε να νιώθετε ότι έχει δημιουργηθεί μία λεπτή στρώση σε όλη την επιφάνεια του δέρματος.

 

7. Επαναλάβετε συχνά τη χρήση αντηλιακού αν επιδίδεστε σε κάποιο σπορ κάτω από τον ήλιο. Ο ιδρώτας μειώνει πολύ την δράση του.

 

8. Βάλτε το αντηλιακό ως βάση στο μακιγιάζ. Παρόλο που υπάρχουν και καλλυντικά προϊόντα με αντηλιακό (π.χ. μέικ απ), δεν παρέχουν την απαιτούμενη αντηλιακή προστασία.

 

9. Προτιμήστε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα που δεν απορροφούν την ακτινοβολία.

 

10. Κάντε χαρτογράφηση αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου (έχετε μεγάλο αριθμό σπίλων ή οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό με δυσπλαστικούς σπίλους ή κακόηθες μελάνωμα). Γίνεται μία μακροσκοπική φωτογράφηση περιοχών του σώματος και μια επιμέρους αναλυτική φωτογράφιση των ύποπτων σπίλων, με τη χρήση του δερματοσκοπίου, το  οποίο δίνει μεγάλη μεγέθυνση. Οι εικόνες αυτές αρχειοθετούνται και έτσι οι γιατροί τις ελέγχουν και τις συγκρίνουν με τις αντίστοιχες του παρελθόντος. Είναι ένα καλό εργαλείο για να κρίνει ο δερματολόγος αν είναι σοβαρά ή ύποπτα κάποια στοιχεία στο δέρμα και να προχωρήσει σε αφαίρεση αυτών.