24-07-2015
Τι μπορεί να πάθει ένας έφηβος αν χρησιμοποιεί τα social media πάνω από 2 ώρες την ημέρα

photo

Η σελίδα σας στο Facebook είναι περισσότερες ώρες ανοιχτή από ότι το βιβλίο σας; Προσοχή! Ο χρόνος που δαπανάται σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας στην εφηβεία.

 

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter ή το Instagram, για περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα είναι πιο πιθανό να αναφέρουν κακή ψυχική υγεία, υψηλή ψυχολογική καταπόνηση, σκέψεις αυτοκτονίας και μια ανικανοποίητη ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη.

 

Αυτά τα ευρήματα στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα στους γονείς και προτείνουν αύξηση των προσφερόμενων υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης σε αυτές τις τοποθεσίες, όπως περιγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking.

 

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, Καναδοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία μαθητών των τάξεων 7ης -12ης (1η Γυμνασίου- 3η Λυκείου)  από τη μελέτη «Ontario Student Drug Use and Health Survey» και διαπίστωσαν ότι περίπου το 25% των μαθητών ανέφεραν χρήση ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα.

 

Στο άρθρο «Η συχνή χρήση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά και εφήβους σχετίζεται με κακή ψυχολογική λειτουργία», οι συντάκτες συγκρίνουν το χρόνο που δαπανάται στη χρήση των συγκεκριμένων σελίδων με τις αυτο-αναφορές των εφήβων σχετικά με την ψυχολογική τους ευεξία και τις ανεκπλήρωτες ανάγκες για ψυχολογική υποστήριξη.

 

Σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια Brenda Κ Wiederhold, PhD, MBA, BCB, BCN, από το Ινστιτούτο Διαδραστικών Μέσων, στο Σαν Ντιέγκο, δεδομένου ότι οι έφηβοι επισκέπτονται αυτούς τους ιστότοπους, αποτελούν το ιδανικό μέρος από το οποίο μπορούν οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας και υποστήριξης να προσεγγίσουν αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό και να του παρέχουν συστήματα προαγωγής της υγείας και υποστήριξη.