25-07-2015
Υπνοβασία: Τι συμβαίνει με τους βραδινούς περιπατητές

photo

Η εικόνα τους προκαλεί φόβο και τρόμο, αλλά το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ, καθώς υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια της βραδινής τους «τσάρκας».


Έως και το 15% των ενηλίκων έχουν κάνει μία ολιγόλεπτη (έως 30 λεπτά) βόλτα στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, ενώ το ποσοστό των παιδιών αγγίζει το 30%. Η ακριβής αιτία της υπνοβασίας δεν είναι γνωστή. Κι ενώ το άγχος και οι διαταραχές ύπνου παίζουν συχνά ρόλο, τα στοιχεία που διαθέτουν οι επιστήμονες υποδεικνύουν κάποια γενετική ανωμαλία. Η έναρξη της διαταραχής παρατηρείται γύρω στα 4 έως 8 έτη και κορυφώνεται στα 12, ενώ εάν δεν υποχωρήσει γύρω στα 15 έτη καταλήγει να γίνει χρόνια. Στενοί συγγενείς των υπνοβατών έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να υπνοβατούν από το γενικό πληθυσμό.

 

Η υπνοβασία μπορεί να είναι επικίνδυνη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2003 στο περιοδικό Molecular Psychiatry διαπίστωσε ότι το 19% των ενηλίκων υπνοβατών είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των νυκτερινών επιδρομών τους. Η πτώση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, οπότε αν έχετε έναν υπνοβάτη στο σπίτι σας, οι ειδικοί συστήνουν να μετακινήσετε τα ηλεκτρικά καλώδια και να τον κατευθύνετε μακριά από τις σκάλες. Ένα άτομο που υπνοβατεί δεν πρέπει να το ξυπνάτε, καθώς μπορεί να αιφνιδιαστεί και με απότομες κινήσεις να τραυματίσει όποιον βρίσκεται κοντά του. Ιδανικά, θα πρέπει να το κατευθύνετε με ήρεμες κινήσεις στο κρεβάτι του.