27-07-2015
Κάθε πότε πρέπει να ενεργείστε

photo

Παρά το γεγονός ότι οι επισκέψεις στην τουαλέτα μία φορά την ημέρα είναι ο μέσος όρος, δεν είναι κατ' ανάγκη ο κανόνας.

 

Στο θέμα της τουαλέτας, τα άτομα χωρίζονται σε δύο τύπους ανάλογα με τις συνήθειές τους: Τον τύπο Α, που περιλαμβάνει όσους ενεργούνται κάθε μέρα, την ίδια ώρα και αν είναι δυνατόν στην ίδια τουαλέτα και τον τύπο Β, στον οποίον υπάγονται όσοι ενεργούνται λιγότερο συχνά, χωρίς «τελετουργίες». Όμως, ποια από τις δύο είναι η πιο υγιεινή επιλογή; Η απάντηση είναι «και οι δύο».

 

Καμπανάκι κινδύνου οι ξαφνικές αλλαγές

 

Η μοναδική περίπτωση στην οποία πρέπει να ανησυχήσετε είναι αν αλλάξουν απότομα οι συνήθειές σας, χωρίς εμφανή λόγο. Αν για παράδειγμα, από εκεί που πηγαίνατε στην τουαλέτα κάθε δεύτερη μέρα, τώρα πηγαίνετε δύο φορές την ημέρα, ενδεχομένως κάτι να μην πηγαίνει καλά.

 

Η πιο κοινή αιτία μιας αλλαγής στις συνήθειες του εντέρου είναι μια αλλαγή στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Εκτιμάται ότι  τα περισσότερα άτομα διαπιστώνουν ότι είναι λιγότερο συνεπείς στις συνήθειες της τουαλέτας τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές, περίοδοι κατά τις οποίες είναι πιθανόν λιγότερο αυστηροί με τη διατροφή και την άσκηση τους.

 

Κατά τη περίοδο, μάλιστα, των διακοπών παρατηρείται συχνά δυσκοιλιότητα, λόγω των αλλαγών του περιβάλλοντος, της διατροφής και των γενικότερων συνηθειών, η οποία όμως είναι παροδική. Στις γυναίκες, η περίοδος μπορεί να αυξήσει τις επισκέψεις στην τουαλέτα ή να προκαλέσει ακόμα και διάρροια.

 

Η ξαφνική μείωση της χρήσης της τουαλέτας μπορεί να οφείλεται είτε σε κάτι απλό, όπως αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στην άσκηση ή σε κάτι πιο σοβαρό, όπως η νόσος του ευερέθιστου εντέρου ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η κατάθλιψη είναι επίσης μια κοινή αιτία της δυσκοιλιότητας. Εάν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση για πάρα πολύ καιρό, η παρατεταμένη δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε ενσφήνωση κοπράνων στο έντερο - μια θεραπεύσιμη, αλλά εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση.

 

Πότε να πάτε στο γιατρό

 

Το πεπτικό σύστημα λειτουργεί όλη μέρα και κάθε μέρα, οπότε μικρές αλλαγές είναι μέσα στο πρόγραμμα.

 

Οι γαστρεντερολόγοι συμφωνούν ότι η αφόδευση από τρεις φορές την ημέρα, μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα είναι φυσιολογική, εφόσον τα κόπρανα δεν είναι ούτε πολύ σκληρά ούτε πολύ ρευστά.

 

Αν η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια διαρκεί για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.