28-07-2015
Αιμορροΐδες: Γιατί επιδεινώνονται το καλοκαίρι;

photo

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι μία περίοδος, κατά την οποία οι αιμορροΐδες βρίσκονται σε έξαρση. Δείτε τι φταίει και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα, πριν γίνουν οι διακοπές σας εφιάλτης.

 

Οι αιμορροΐδες είναι ένα μαρτύριο για τους πάσχοντες, ανεξάρτητα από την εποχή,  του χρόνου. Ωστόσο, το καλοκαίρι το πρόβλημα επιδεινώνεται και, σε συνδυασμό με την ανυπόφορη ζέστη, μετατρέπει σε «κόλαση» τη ζωή των ασθενών, οι οποίοι συχνά δεν μπορούν να καθίσουν, να περπατήσουν, ή να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα χωρίς να βιώσουν έντονους πόνους.

 

Γιατί όμως η κατάσταση των αιμορροΐδων επιδεινώνεται το καλοκαίρι; «Κυρίως εξαιτίας της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών των ανθρώπων», επισημαίνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και εξηγεί «Το καλοκαίρι οι άνθρωποι προτιμούν  να τρώνε πιο πικάντικα φαγητά, να δοκιμάζουν τοπικά εδέσματα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, να καλούν φίλους για μπάρμπεκιου και να πίνουν μπύρα ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά και να ξενυχτούν. Αυτές οι αλλαγές  μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιους δυσκοιλιότητα, η οποία συνδέεται άμεσα με την αιμορροϊδική νόσο».

 

Επίσης, η αλλοίωση των τροφίμων που συντελείται ευκολότερα το καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, μπορεί να προκαλέσει οξεία γαστρεντερίτιδα και διάρροια επιδεινώνοντας την κατάσταση των αιμορροΐδων, με συνέπεια να υποβαθμίζεται δραματικά η ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

Για τη θεραπεία τους, αναλόγως του σταδίου των αιμορροΐδων, συστήνεται αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, φαρμακευτική αγωγή, και σε περίπτωση αποτυχίας των παραπάνω προτείνεται κάποια επεμβατική μέθοδος για την οριστική απαλλαγή του ασθενούς απ' αυτές.

 

Επεμβατικές μέθοδοι

 

Παρά την πεποίθηση πολλών ανθρώπων ότι η χειρουργική επίλυση του προβλήματος των αιμορροΐδων είναι επώδυνη, και συχνά γίνεται η αιτία οι ασθενείς να επιλέγουν να υποφέρουν παρά να προχωρήσουν στη οριστική θεραπεία τους, σήμερα υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που υπόσχονται γρήγορη και ανώδυνη απαλλαγή.

 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μετά την εμφάνιση των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων πάνω από 600.000 ασθενείς ετησίως  αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα των αιμορροΐδων παγκοσμίως. Στη θεραπεία τους έχει συμβάλει και η εξέλιξη της τεχνολογίας, ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη του νέου ασύρματου μηχανήματος υπερήχων TRILOGY.

 

Η νέα γενιά TRILOGY, αποτελεί την τρίτη και πιο εξελιγμένη γενιά των υπερήχων. Η χρήση του μηχανήματος αποκαθιστά την πρόπτωση των αιμορροΐδων έξω από τον πρωκτό χωρίς να προκαλεί εκτομή ή ακρωτηριασμό των ιστών, αλλά ούτε και πληγή. Με την υπερσύγχρονη τεχνολογία Doppler, εντοπίζονται τα παθολογικά αγγεία και διακόπτεται η ροή τους. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι άμεση και η λύση ανώδυνη, αναίμακτη και οριστική με ένα τέλειο αισθητικά αποτέλεσμα.  Η διάρκεια της επέμβασης είναι 30 λεπτά και δεν απαιτεί γενική νάρκωση.

 

Επέμβαση το καλοκαίρι;

 

Kάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το καλοκαίρι αντενδείκνυται για τη χειρουργική θεραπεία των αιμορροΐδων, λόγω αυξημένης πιθανότητας μόλυνσης και προτιμούν να περιμένουν το χειμώνα.

 

Όπως, όμως διευκρινίζει ο Δρ. Ξιάρχος, οι ασθενείς δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς οι εξελιγμένες επεμβατικές μέθοδοι  αποκατάστασης των αιμορροΐδων δεν δημιουργούν καν τραύμα, οπότε δεν υπάρχει και ο κίνδυνος μόλυνσης.

 

Μάλιστα, για ορισμένους ασθενείς το καλοκαίρι μπορεί να είναι η ιδανική εποχή για να προχωρήσουν στην οριστική θεραπεία τους, λόγω των μειωμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, γεγονός που προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και λιγότερο άγχος. Έτσι μπορούν να αφιερώσουν 30 λεπτά για την επέμβαση και να περάσουν το υπόλοιπο της ημέρας στο σπίτι τους, προκειμένου να απαλλαχθούν μια για πάντα από το βασανιστικό πρόβλημά τους.