29-07-2015
Πώς ένα φιλί μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

photo

Ένα ταπεινό «γλωσσόφιλο» μπορεί να αποβεί μοιραίο, καθώς ενδέχεται να μας φέρει αντιμέτωπους με τον καρκίνο, προειδοποιεί Αμερικανός επιστήμονας.

 

Όσο δυσάρεστο, ενδεχομένως και απίστευτο, να ακούγεται, το φιλί έχει ξεπεράσει το κάπνισμα και το ποτό και είναι πλέον ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου. Αιτία; Ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV).

 

Τα βαθειά γαλλικά φιλιά (μαζί με το στοματικό σεξ) μπορούν να μεταδώσουν τον εν λόγω ιό και σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου του Βασιλικού Νοσοκομείου του Δαρβίνου, δρ Mahiban Thomas, ο συγκεκριμένος ιός είναι υπεύθυνος για το 70% των περιπτώσεων της νόσου.

 

Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, οι πιθανότητες που έχει κάποιος, ο οποίος έχει μολυνθεί από τον HPV στο στοματοφάρυγγα, να νοσήσει από τον συγκεκριμένο καρκίνο είναι 250 φορές περισσότερες από κάποιον που δεν έχει μολυνθεί.

 

Ο ιός HPV  επηρεάζει άνδρες και γυναίκες, έχει περισσότερους από 100 τύπους, αλλά μόνο οκτώ στελέχη του θεωρούνται «υψηλού κινδύνου».

 

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής, οι μελέτες δείχνουν ότι το 7% του πληθυσμού φέρει τον ιό του στοματικού HPV, αλλά μόνο το 1% έχει το στέλεχος εκείνο που προκαλεί στοματοφαρυγγικό καρκίνο.