29-07-2015
Ζήλεια και αλκοόλ: Μια «ολέθρια» σχέση

photo

Η έντονη ζήλια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο στη σχέση με το έτερον ήμισυ, αλλά και στη σχέση με το αλκοόλ, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι των οποίων η αυτοεκτίμηση εξαρτάται από τις σχέσεις τους, ήταν πιο πιθανό να στραφούν στο αλκοόλ, εφόσον ανήκαν στην κατηγορία των «ζηλιάρηδων». Παρόλα αυτά, η μελέτη δεν απέδειξε ότι η ζήλια προκαλεί το «πιόμα».

 

«Όλοι έχουμε βιώσει συναισθήματα ζήλιας σε κάποιο βαθμό. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε σχέσεις που δεν είναι ιδανικές και χρησιμοποιούν το αλκοόλ για διαφορετικούς λόγους», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Angelo DiBello, από το τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ερωτική ζήλια είναι μια κοινή ανθρώπινη εμπειρία, αλλά υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για το πώς σχετίζεται με τη χρήση αλκοόλ, τις καταχρήσεις και άλλα ανάλογα προβλήματα. Αυτή η έρευνα βοηθά να αναδειχθούν οι συσχετισμοί μεταξύ αυτών των παραγόντων και δείχνει πώς τα συναισθήματα, οι σκέψεις μας και οι συμπεριφορές μας σχετίζονται με δυνητικά επιβλαβείς συνήθειες.

 

Η μελέτη συμπεριέλαβε 277 φοιτητές αμερικανικού πανεπιστημίου, οι οποίοι ρωτήθηκαν για τις ερωτικές σχέσεις τους και τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος.

 

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ευρήματά της, τα οποία αναμένεται να δημοσιευτούν στο τεύχος Οκτωβρίου του επιστημονικού περιοδικού Addictive Behaviors, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για αλκοολισμό και να στηρίξουν τη πρόληψη.