10-05-2018
Γιατί οι έξυπνοι ζουν περισσότερο

photo

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι ζουν περισσότερο; Αν και δειλά-δειλά, η Επιστήμη κάνει τα πρώτα της βήματα προς την ανακάλυψη της απάντησης.

 

Σε γενετικούς παράγοντες αποδίδουν ερευνητές από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου την τάση των έξυπνων ανθρώπων να ζουν περισσότερο. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό οι επιστήμονες συνέκριναν το γενετικό υλικό μονοζυγωτικών (100% κοινό DNA) και διζυγωτικών (50% κοινό DNA ) διδύμων.

 

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι το 95 % της σχέσης, η οποία υφίσταται ανάμεσα στη νοημοσύνη και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αφορά στα γονίδια, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν πάντα ο πιο έξυπνος δίδυμος ζούσε περισσότερο.

 

«Γνωρίζαμε ότι τα παιδιά που σημειώνουν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ τύπου IQ έχουν την τάση να ζουν περισσότερο», δήλωσε η Rosalind Arden, επιστημονικός συνεργάτης στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου και πρόσθεσε: «Επίσης, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην κορυφή της επαγγελματικής ιεραρχίας, όπως οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, τείνουν να είναι μακροβιότεροι. Όμως, και στις δύο περιπτώσεις, δεν είχαμε κατανοήσει το γιατί».

 

Η ίδια τονίζει ότι η συσχέτιση μεταξύ γονιδίων και μακροβιότητας είναι μικρή, κατά συνέπεια οι γονείς δεν θα πρέπει να συνδέσουν την πιθανή διάρκεια της ζωής του παιδιού τους με τους βαθμούς του στις εξετάσεις.

 

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η ερευνητική ομάδα συνέλεξε στοιχεία από τρεις διαφορετικές μελέτες διδύμων στη Σουηδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δανία. Διαπίστωσε ότι η σχέση που συνδέει τη νοημοσύνη και τη μακροζωία έχει ως επί το πλείστον γενετική βάση, ανεξάρτητα από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν συχνά και την ανάπτυξη.

 

Η μελέτη, η οποία ήταν η πρώτη του είδους της, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology.