04-08-2015
Η κρίση βλάπτει σοβαρά (και) τη στοματική μας υγεία

photo

Η οικονομική κρίση την οποία βιώνει η χώρα μας, έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας. Οι επιπτώσεις της έχουν «αγγίξει», μεταξύ άλλων, και τη στοματική μας υγεία, δίνοντάς μας άλλον έναν λόγο για να μη χαμογελάμε.

 

Η στοματική υγεία δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. Μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη υγεία μας, σε σημαντικό βαθμό, και να επιδεινώσει ήδη υπάρχουσες παθήσεις.

 

Οι βασικοί κανόνες της περιλαμβάνουν καθαρισμό στο οδοντιατρείο, σε συνδυασμό με καθημερινό βούρτσισμα - νήμα στο σπίτι. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η χειρουργός-οδοντίατρος, ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική, Δέσποινα Κωστομοίρη, η έλλειψη χρημάτων αναγκάζει τους ανθρώπους να παραμελούν ακόμη και το προληπτικό επανέλεγχο,  με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεία των δοντιών τους. Οι συνέπειες είναι σοβαρές και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά επικίνδυνες.

 

1)Προβλήματα ουλίτιδας ( φλεγμονής των ούλων):Η ουλίτιδα όταν παραμελείται έχει σε πολλές περιπτώσεις σαν συνέπεια να επιδεινώνεται σε περιοδοντικό νόσημα  με ταυτόχρονη απώλεια οστού. Τα δόντια λόγω του περιοδοντικού προβλήματος έχουν εκτός της φλεγμονής των ούλων μειωμένη οστική στήριξη, με συνέπεια την κινητικότητα και πολλές φορές την απώλειά τους λόγω ελλιπούς στήριξης.

 

2)Επιβαρύνεται ο σακχαρώδης διαβήτης :  Σε ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από σάκχαρο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ταυτόχρονα με τον θεράποντα ενδοκρινολόγο και η παρακολούθηση από τον  θεράποντα οδοντίατρο καθώς  και η συνεπής και τακτική στοματική υγιεινή.  Λόγω του προβλήματος του σακχαρώδη  διαβήτη και της μειωμένης αιμάτωσης των ιστών και συγκεκριμένα των ούλων, όταν η στοματική υγιεινή  είναι ελλιπής, η ουλίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί πιο έντονη  και  η μετάβαση της σε περιοδοντίτιδα είναι πιο πιθανή.

 

3)Το βρογχικό άσθμα : Έχει αποδειχτεί σε πολλές έρευνες, ότι  επιβαρύνεται από την κακή στοματική υγιεινή.  Κατά συνέπεια, και  η αδυναμία θεραπευτικών οδοντιατρικών αποκαταστάσεων, εξαιτίας οικονομικής δυσχέρειας, επιδεινώνει τη νόσο.

 

4)Ορμονικές διαταραχές: Απόρροια του άγχους  και της οικονομικής κρίσης  μπορεί να είναι  και εμφάνιση ή επιδείνωση  ορμονικών  διαταραχών  καθώς και η  αύξηση της κατάθλιψης. Σε μεγάλο βαθμό  οι ορμονικές διαταραχές καθώς και η χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπισή τους  παρουσιάζουν δευτερογενείς εκδηλώσεις  σε πολύ μεγάλο ποσοστό στο στόμα όπως π.χ. ουλίτιδα, έρπις , άφθες.

 

5)Άγχος ( stress): Μπορεί να έχει σαν συνέπεια το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών με αποτέλεσμα, αρχικά την εμφάνιση ρωγμών στην οδοντική ουσία και στη συνέχεια  μείωση και απώλεια αυτής. Πολύ συχνά παρατηρούνται πρωινοί πονοκέφαλοι.

 

6)Καρδιοπάθειες : Οι ασθενείς θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν άριστη στοματική υγεία για την αποφυγή  επιπλοκών εξαιτίας των οδοντιατρικών προβλημάτων.

 

7)Πόνοι και πρηξίματα στο πρόσωπο: Τα τερηδονισμένα δόντια αν δεν αποκατασταθούν έγκαιρα στην αρχική τους φάση με σφραγίσματα, έχουν σαν τελική  συνέπεια συνήθως πόνο και πρήξιμο,  λόγω της βλάβης του οδοντικού νεύρου και την απώλειας οδοντικής  ουσίας, με συνέπεια να απαιτούν απονευρώσεις  ή ακόμη χειρότερα  εξαγωγές.

 

8)Δεν χαμογελάμε! Παραμελημένα δόντια επιβαρύνουν την ήδη υπάρχουσα κακή ψυχολογία λόγω της κακής εμφάνισής τους.

 

9)Προβλήματα στην σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος  των  παιδιών: Για τα στραβά δόντια και την σωστή ανάπτυξη της άνω και κάτω γνάθου  όπως και για την πρόληψη της τερηδόνας και την θεραπεία των δοντιών απαιτείται παρακολούθηση από ορθοδοντικό και παιδοδοντίατρο.

 

10)Ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη: Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών διαταραχών  σε συνδυασμό με ελλιπή στοματική υγιεινή, είναι πολύ συχνό φαινόμενο, αλλά αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, δεν είναι αναπόφευκτο. Για την αποφυγή της  απαιτείται κάθε τρίμηνο καθαρισμός (σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο) και επιμελής καθημερινή εφαρμογή πολύ καλής στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα - νήμα).

 

Στον εξαμηνιαίο επανέλεγχο: Ο οδοντίατρος κάνει προληπτικό καθαρισμό των δοντιών, εντοπίζει έγκαιρα αρχόμενα οδοντικά στοματικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα έχει την δυνατότητα να κάνει διάγνωση γενικότερων σοβαρών νοσημάτων του οργανισμού που μπορούν να εκδηλωθούν, πρωτογενώς ή δευτερογενώς, στο στόμα  και να κατευθύνει ανάλογα τον ασθενή του.

 

Η κ. Δέσποινα Κωστομοίρη είναι κάτοχος οδοντιατρικής πατέντας

photo