04-08-2015
Τι ρόλο παίζει η σύντροφος στην ποιότητα του σπέρματος

photo

Η ποιότητα του σπέρματος δεν πάντα δεδομένη. Η ποσότητα, η κινητικότητα και η δομή του συνιστούν την «αποτελεσματικότητά» του και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούν να βελτιωθούν με τις νέες παρτενέρ.

 

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Κολλέγιο του Γούστερ, στο Οχάιο, τα ευρήματα αυτά είναι τα πρώτα που αποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά της εκσπερμάτισης των ανδρών και η σύνθεση του σπέρματος αλλάζουν με τα σεξουαλικά ερεθίσματα μιας νέας συντρόφου.

 

Είναι ήδη γνωστό ότι η φυσιολογία και η συμπεριφορά των ανδρών επηρεάζεται όταν είναι εκτίθενται σε νέες παρτενέρ. Σε μια μελέτη του 2000, για παράδειγμα, βρέθηκε ότι οι άνδρες που επαναλαμβανόμενα εκτίθεντο σε ένα ερωτικό ερέθισμα, όχι μόνο διεγείρονταν λιγότερο σεξουαλικά, αλλά είχαν και λιγότερη όρεξη και ενδιαφέρον για σεξ. Η διέγερση που ανέφεραν οι συμμετέχοντες, και ως εκ τούτου η περίμετρος του πέους, αυξάνονταν όταν οι άνδρες εκτίθεντο σε νέα γυναικεία ερεθίσματα, αφού είχαν ήδη εξοικειωθεί με τα ερεθίσματα της ίδιας γυναίκας.

 

Τα ευρήματα αυτά συνδέονται με την έμφυτη φυσιολογία των ανδρών, η οποία λειτουργεί για την ενίσχυση του ανδρισμού απέναντι σε μια νέα σύντροφο, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητές του για την παραγωγή απογόνων.

 

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν κατά πόσο τα χαρακτηριστικά της εκσπερμάτισης των ανδρών, τροποποιούνται, ανάλογα με τα νέα ή οικεία ερεθίσματα των γυναικών. Εικοσιένας  ετεροφυλόφιλοι άνδρες, ηλικίας 18 - 23 ετών, παρακολούθησαν επτά σεξουαλικά βίντεο σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο, κάθε 48 έως 75 ώρες, για 15 ημέρες.

 

Στα  πρώτα έξι βίντεο απεικονίζονταν οι ίδιοι ηθοποιοί (μία γυναίκα και ένας άνδρας), ενώ η έβδομη ταινία είχε τον ίδιο άνδρα, αλλά άλλη γυναίκα ηθοποιό. Κάθε βίντεο αποτελείτο από ένα τρίλεπτο κλιπ,  από ένα μεγαλύτερο 20-λεπτο βίντεο και παιζόταν σε επανάληψη μέχρι οι άνδρες να εκσπερματίσουν.

 

Τους ζητήθηκε, επίσης, να καταγράψουν τι ώρα άρχισαν να βλέπουν την ταινία, τι ώρα εκσπερμάτισαν, και αν απέθεσαν όλο το σπέρμα τους σε ένα δοχείο συλλογής. Οι ερευνητές αξιολόγησαν, επίσης, τον χρόνο που χρειάστηκε για να εκσπερματίσουν καθώς και τον αριθμό των κινητικών σπερματοζωαρίων του κάθε συμμετέχοντα.

 

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο χρόνος που χρειάστηκαν οι συμμετέχοντες για να εκσπερματίσουν κυμαινόταν μεταξύ 4 και 21 λεπτών. Στις έξι πρώτες ταινίες, η κατ' επανάληψη παρακολούθηση της ίδιας γυναίκας δεν αύξησε ούτε μείωσε το χρόνο της εκσπερμάτισης. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες εκσπερμάτισαν ταχύτερα και με καλύτερη ποιότητα κατά την προβολή της έβδομης ταινίας, η οποία περιελάμβανε μια νέα ηθοποιό.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το περιστασιακό σεξ είναι κάτι περισσότερο από την επιθυμία ενός ατόμου να συνευρεθεί σεξουαλικά με περισσότερους από έναν συντρόφους. Θα μπορούσε να αποτελέσει και σημαντικό «εργαλείο» στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς αφενός θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο διαγιγνώσκεται η ανδρική υπογονιμότητα, αφετέρου μπορεί να βοηθήσει στις αναπαραγωγικές τεχνικές.

 

Η προώθηση της «συμβατικής» σεξουαλικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα, μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια των διαγνώσεων της ανδρικής υπογονιμότητας, ενώ χρησιμοποιώντας νέα γυναικεία ερεθίσματα μπορεί να βελτιωθεί το αποτέλεσμα των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Psychological Science.