07-08-2015
Άνδρες: Πώς σχετίζεται η βίαιη συμπεριφορά με τα ΣΜΝ στις συντρόφους τους

photo

Οι άνδρες που είναι σωματικά και σεξουαλικά βίαιοι με τις γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίζουν συμπεριφορές που εκθέτουν τους ίδιους και τις συντρόφους τους σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Η βίαιη συμπεριφορά των ανδρών, όχι μόνο συνδέεται με την έκθεση του ζευγαριού στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα  (ΣΜΝ), αλλά ανάλογα με το μέγεθος της βιαιότητας αυξάνεται και ο κίνδυνος, υποστηρίζουν ερευνητές από το  Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Sex Research, εξέτασε τις επικίνδυνες σεξουαλικές συνήθειες μεταξύ ετεροφυλόφιλων ανδρών, ηλικίας 18 έως 25, συμπεριλαμβάνοντας άνδρες που αυτό-ανέφεραν υβριστικές ή / και βίαιες συμπεριφοράς στις σχέσεις τους και άλλους που δεν είχαν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ήταν σωματικά και σεξουαλικά βίαιοι με τις γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να συμμετέχουν σε συμπεριφορές που εξέθεταν τον εαυτό τους και τις συντρόφους τους σε ΣΜΝ, όπως η αποφυγή των προφυλακτικών και η πολυγαμία, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

 

Αντίθετα, οι άνδρες που δεν είχαν σωματικά ή σεξουαλικά βίαιες συμπεριφορές, αλλά χρησιμοποιούσαν τον έλεγχο της συμπεριφοράς (π.χ. πού θα κοιτάξει ή τι θα φορέσει η σύντροφός τους), δεν είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμπλακούν σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν ήλεγχαν τις γυναίκες τους.

 

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ της βίας στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις, η οποία πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες και των σεξουαλικών κινδύνων, δεδομένου ότι το ετεροφυλόφιλο σεξ παραμένει το κύριο μέσο μετάδοσης του ιού HIV στις γυναίκες.

 

«Η προηγούμενη έρευνα έχει επικεντρωθεί στη σύνδεση μεταξύ της βίας στις σχέσεις και των σεξουαλικών κινδύνων μεταξύ των γυναικών, αλλά σχετικά λίγα είναι γνωστά, για τις συγκεκριμένες σεξουαλικές συμπεριφορές των ανδρών σε αυτές τις σχέσεις», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Erin Casey.