11-08-2015
Το sexting αυξάνει τη σεξουαλική ικανοποίηση;

photo

Η  αποστολή ή λήψη γραπτών μηνυμάτων ή φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου μπορεί να βοηθήσει κάποιους να αισθάνονται περισσότερη σεξουαλική ικανοποίηση από τη σχέση τους, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Drexel.

 

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, η Emily Stasko, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και ερευνήτρια και η Pamela Geller, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας, εξέτασαν 870 άτομα. Όλα αυτο-προσδιορίζονταν ως ετεροφυλόφιλοι, ήταν μεταξύ των ηλικιών 18 και 82 ετών (μέση ηλικία 35), ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα από τα μισά ήταν γυναίκες (περίπου το 58 %). Η πλειοψηφία (74 %) δήλωσαν ότι επί του παρόντος βρίσκονταν σε σχέση και από αυτά, το  43 % ανέφεραν ότι ήταν παντρεμένοι, ενώ το 43 % ότι δεν έχουν παντρευτεί.

 

Αφού οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις, οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν τα δεδομένα, αξιολογώντας τη σχετική με το  sexting  συμπεριφορά, τα  κίνητρα και την ικανοποίηση από τη σχέση και τη σεξουαλική ζωή  τους.

 

Το 82 % των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι το είχαν κάνει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, σχεδόν το 75 % ότι το έκαναν στο πλαίσιο ενός δεσμού και το 43 % ανέφεραν ότι το έκαναν, ως μέρος μιας περιστασιακής σχέσης. Μόνο το 12 % των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι κάποτε έστειλαν γραπτά σεξουαλικά μηνύματα, στο πλαίσιο μιας παράνομης σχέσης.

 

Η πιο συχνά αναφερόμενη θέση από την οποία εστάλησαν τα «πικάντικα» μηνύματα  ήταν το σπίτι (76 %), αλλά σχεδόν το 30 % των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι το είχαν κάνει από το χώρο της εργασίας τους ή κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικής δραστηριότητας. Σημαντικό εύρημα αποτέλεσε, ωστόσο, το γεγονός ότι το περισσότερο sexting, για ορισμένους από τους συμμετέχοντες, σχετίστηκε με μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση.

 

«Για τα άτομα που δεν βρίσκονταν σε "πολύ αφοσιωμένη" σχέση, το sexting  σχετίστηκε θετικά με την ικανοποίηση», έγραψαν οι ερευνητές, «ωστόσο, για τα άτομα που περιέγραψαν τη σχέση τους ως "πολύ αφοσιωμένη", το sexting δεν φάνηκε να έχει κάποια επίδραση». Τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, οι singles (περίπου το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων) σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά σεξουαλικής ικανοποίησης σε σύγκριση με εκείνους που βρίσκονταν σε σχέση.