10-05-2018
Δόντια: Πώς θα αντιμετωπίσετε τα επείγοντα περιστατικά

photo

Τα απρόοπτα και επείγοντα προβλήματα στα δόντια, μπορεί να παρουσιαστούν οπουδήποτε. Ακόμα και στις διακοπές. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να «ξεμπερδέψετε» με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

 

Πονόδοντος, ξεκόλλημα στεφάνης, αιμορραγία ούλων κοκ, είναι καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να σας συμβούν στα πιο ακατάλληλα μέρη και τις πιο ακατάλληλες ώρες. Αφού εφαρμόσετε τις πρώτες βοήθειες επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας,  προκειμένου να  εκτιμήσει και να αντιμετωπίσει την κατάστασή σας. Η χειρουργός-οδοντίατρος, ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική, Δέσποινα Κωστομοίρη, μας καθοδηγεί, ανάλογα με το πρόβλημα.

 

Πονόδοντος

 

Τοποθετήστε ψυχρά επιθέματα και, αν δεν βοηθήσουν, κάντε πλύσεις με χλιαρό νερό. Απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών από την περιοχή που πονάει και πάρτε κάποιο αναλγητικό.

 

Ξεκόλλημα στεφάνης ή γέφυρας

 

Χρησιμοποιήστε μια συγκολλητική ουσία οδοντιατρικής χρήσης, που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, για να κολλήσετε τη γέφυρα ή τη στεφάνη.

 

Αιμορραγία ούλων

 

Κάντε πλύσεις στόματος με ζεστό αλατόνερο και φροντίστε να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο αμέσως.

 

Σπάσιμο δοντιού

 

Πάρτε αναλγητικά και τοποθετήστε στο δόντι που έχει μείνει οδοντικό κερί (θα το βρείτε στα φαρμακεία) ή τσίχλα μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο

 

Αιμορραγία μετά από εξαγωγή

 

Με καθαρή γάζα πωματίστε την περιοχή για τουλάχιστον 30-45 λεπτά. Αν η αιμορραγία συνεχίζεται τοποθετήστε ένα υγρό φακελάκι  με τσάι στην περιοχή και επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο.

 

Δόντι το οποίο από χτύπημα βγήκε από την γνάθο

 

Ξεπλύντε το δόντι από το αίμα με γάλα ή κρύο νερό, επανατοποθετήστε το στη γνάθο και συγκρατήστε το με ελαφριά πίεση μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο. Αν δεν μπορείτε να το τοποθετήσετε στη θέση του βάλτε το σε φυσιολογικό ορό (το αγοράζουμε από το φαρμακείο) ή κρατήστε το στο στόμα σε επαφή με σάλιο. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να είναι άμεση.

 

Κακοσμία

 

Βουρτσίστε με οδοντόκρεμα με έντονη γεύση τα δόντια, τα σημεία επαφής με τα ούλα, τη γλώσσα και τον ουρανίσκο και χρησιμοποιήστε νήμα για τον καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων.