15-08-2015
Τι να κάνετε αν σπάσει το προφυλακτικό

photo

Βάζετε προφυλακτικό ανελλιπώς και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες χρήσης. Όμως, παρόλα αυτά, είχατε ατύχημα. Ψυχραιμία! Υπάρχουν ακόμα περιθώρια προστασίας.


Αν το προφυλακτικό έσπασε ή βγήκε κατά τη διάρκεια της σξουαλικής επαφής, πρέπει να κάνετε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις. Καταρχήν, προσπαθήστε να ουρήσετε και πλύντε καλά τον κόλπο σας ή το πέος σας, αντίστοιχα. Στη συνέχεια, πρέπει να απευθυνθείτε (την ίδια μέρα, αν είναι δυνατόν) στην πλησιέστερη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ή αν δεν υπάρχει κοντά στην περιοχή που βρίσκεστε, στα Παθολογικά Εξωτερικά Ιατρεία του πλησιέστερου νοσοκομείου. Η φαρμακευτική προφύλαξη για να μην μολυνθείτε από ιούς (ειδικά από τον ιό HIV ) είναι αποτελεσματική αν αρχίσει, το αργότερο μέσα σε 72 ώρες, ενώ η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να ληφθεί το αργότερο μέσα σε 72 ώρες ή σε 5 μέρες, ανάλογα με το σκεύασμα, το οποίο θα χορηγηθεί.

 

Προσοχή! Η φαρμακευτική προφύλαξη δεν αποτελεί προληπτική μέθοδο για τη μόλυνση από τους ιούς και η επείγουσα αντισύλληψη δεν είνα μέθοδος αντισύλληψης. Είναι λύσεις εκτάκτου ανάγκης. Η χρήση του προφυλακτικού είναι απαραίτητη για την προφύλαξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά-μεταξύ άλλων αντισυλληπτικών μεθόδων- και για την απόφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.