10-08-2015
Μπορεί η τσάντα σας να σάς αρρωστήσει;

photo

Περισσότερα από το 90 % των τσαντών «κουβαλούν» επικίνδυνα βακτήρια, κυρίως όταν είναι...  γυναικεία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου,  παρόλο που στις τσάντες συγκεντρώνονται βακτήρια από την τουαλέτα, τους πάγκους της κουζίνας, τα χρήματα κοκ, σπανίως πλένονται, σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Οι ερευνητές, διενήργησαν  λεπτομερείς ελέγχους σε 145 τσάντες από 80 γυναίκες και 65 άνδρες και διαπίστωσαν ότι το 95,2 % αυτών είχαν μολυνθεί με βακτήρια.

 

Επιπλέον, μόνο το 2,1 % των γυναικών καθάριζαν τις τσάντες τους μία φορά το μήνα, ενώ το 81,5 % δεν την είχαν αδειάσει ποτέ.

 

Τα βακτήρια που απομονώθηκαν συχνότερα ήταν ο μικρόκοκκος (64,8% των τσαντών, κυρίως των ανδρών) και ο σταφυλόκοκκος (64,1%).

 

«Οι τσάντες ανδρών και γυναικών  είναι δυνητικοί φορείς για τη μετάδοση ασθενειών. Ωστόσο, η ανάπτυξη των βακτηρίων ήταν μεγαλύτερη στις τσάντες των γυναικών από ό,τι σε εκείνες των ανδρών»,  γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Advanced Biomedical Research.

 

Στη μελέτη διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι δερμάτινες τσάντες είχαν λιγότερα βακτήρια, σε σύγκριση με εκείνες από συνθετικά υλικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές η λεία επιφάνεια του δέρματος καθιστά πιο δύσκολη την προσκόλληση των βακτηρίων.

 

Προηγούμενες έρευνες έχουν, επίσης, διαπιστώσει ότι οι τσάντες και οι χαρτοφύλακες αποτελούν εστίες μικροβίων.