12-06-2017
Διακοπή της κατανάλωσης καφέ: Πώς επηρεάζει το βάρος

photo

Αποφασίσατε να «κόψετε» τον καφέ; Δείτε τις μεταβολές που ενδεχομένως θα διαπιστώσετε στη ζυγαριά σας. Θετικές ή αρνητικές; Εξαρτάται...

 

Στην Ελλάδα, η κατανάλωση καφέ, δεν είναι μόνο μία καθημερινή συνήθεια. Είναι μία ιεροτελεστία. Ωστόσο, η πρόσληψη κφεΐνης μπορεί να έχει τόσο θετική όσο και αρνητική επίδραση στο βάρος. Το ίδιο και η διακοπή της.

 

Μπορεί να μειώσει το βάρος...

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μέσος όρος των ανθρώπων δεν συνειδητοποιεί πόσες θερμίδες προσλαμβάνει μέσω της κατανάλωσης καφεϊνούχων ροφημάτων. Σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι τα αναψυκτικά είναι «φορτωμένα» με ζάχαρη αλλά και ο καφές δεν πάει... πίσω. Ακόμη και η προσθήκη λίγης κρέμας ή ζάχαρης σε μια κούπα καφέ θα μπορούσε εύκολα να σας προσθέσει 200 και πλέον θερμίδες, ανά μερίδα. Κατά συνέπεια η απώλεια βάρους εξαρτάται από το πώς πίνετε τον καφέ σας. Αν συνηθίζετε να βάζετε πολλή ζάχαρη ή σαντιγί, για παράδειγμα, η διακοπή της καθημερινής αυτής συνήθειας, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

 

... ή να το αυξήσει

 

Η καφεΐνη αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κατασταλτικό της όρεξης, προσωρινά. Αν «κόψετε» τον καφέ θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να αισθάνεστε πεινασμένοι. Επιπλέον, σύμφωνα με την Mayo Clinic, η καφεΐνη μπορεί αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό σας. Παρόλο που η αναμενόμενη επίδραση είναι μικρή, αν πίνετε τον καφέ σας σκέτο, είναι πιθανό να καίτε περισσότερες θερμίδες από ό, τι ο ίδιος ο καφές περιέχει, που σημαίνει ότι θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Στην ίδια περίπτωση, αν διακόψετε τη συνήθειά σας, το βάρος μπορεί να αυξηθεί.