18-08-2015
Αλάτι: Θαλασσινό vs επιτραπέζιο

photo

Παρόλο που το αλάτι βρίσκεται πάντα σε περίοπτη θέση στο τραπέζι μας, ένα μόνο είδος του αποκαλείται «επιτραπέζιο». Ποιο ακριβώς είναι και ποιες οι διαφορές του με το θαλασσινό;

 

Αν και οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή της κατανάλωσής του, καθώς αυξάνει την αρτηριακή πίεση, το αλάτι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τραπεζιού. Ποιο είναι όμως το καλύτερο; Οι πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ του θαλασσινού και του επιτραπέζιου αλατιού εντοπίζονται στη γεύση, την υφή και την επεξεργασία τους.

 

Το θαλασσινό αλάτι παράγεται μέσω της εξάτμισης του νερού των ωκεανών ή των  «αλμυρών» λιμνών, κάτι το οποίο γίνεται συνήθως με ελάχιστη επεξεργασία. Ανάλογα με την πηγή του νερού, η διαδικασία επιτρέπει την διατήρηση κάποιων πολύτιμων στοιχείων του. Τα στοιχεία αυτά προσθέτουν γεύση και χρώμα στο αλάτι της θάλασσας, το οποίο διατίθεται σε μια ποικιλία επιπέδων τραχύτητας.

 

Το επιτραπέζιο αλάτι συνήθως εξορύσσεται από υπόγεια κοιτάσματα αλατιού. Έχει υποστεί πιο βαριά επεξεργασμένα με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα στοιχεία του και συνήθως περιέχει ένα πρόσθετο για να μην στερεοποιείται. Στα περισσότερα επιτραπέζια αλάτια έχει προστεθεί, επίσης ιώδιο, μια θρεπτική ουσία που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του θυρεοειδούς.

 

Και τα δύο αυτά είδη αλατιού περιέχουν συγκρίσιμες ποσότητες νατρίου κατά βάρος. Ουσιαστικά έχουν την ίδια βασική θρεπτική αξία, παρά το γεγονός ότι το θαλασσινό αλάτι συχνά προωθείται ως πιο υγιεινό.

 

Όποιον τύπο αλατιού και αν επιλέξετε, καταναλώστε το με μέτρο. Οι Διαιτητικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν περιορισμό του νατρίου σε λιγότερο από 2.300 mg  (ένα κουταλάκι του καφέ) την ημέρα  ή 1.500 mg (2/3 του κουταλιού), αν είστε 51 ετών και άνω, εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο.