19-08-2015
Ακόμα και ένα «ποτηράκι» την ημέρα σχετίζεται με τον καρκίνο

photo

Γνωρίζαμε ότι σύμφωνα με τις συστάσεις η «ασφαλής» ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ ήταν 1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες. Μια νέα μελέτη, όμως, αλλάζει τα δεδομένα.

 

Μόνο ένα ή δύο ποτά την ημέρα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.

 

Οι επιστήμονες μελέτησαν 136.000 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες και για αρκετούς άλλους καρκίνους στους άνδρες καπνιστές. Ωστόσο η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά έδειξε μόνο μία συσχέτιση.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για να προσδιοριστεί αν η κατανάλωση αλκοόλ είναι ελαφριά ή μέτρια  θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ιστορικό καπνίσματος, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ και ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων. Εκτός του καρκίνου του μαστού, οι καρκίνοι που σχετίζονται με το αλκοόλ περιλαμβάνουν τον καρκίνο του κόλον, του ήπατος, του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου.

 

«Οι άνδρες που έχουν υπάρξει καπνιστές θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ κάτω από το συνιστώμενο όριο.

Οι γυναίκες θα πρέπει να υπολογίσουν τον μέτρια αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους που σχετίζονται με το αλκοόλ, κυρίως με αυτόν του μαστού, έναντι των δυνητικών οφελών του αλκοόλ στην πρόληψη της καρδιακής νόσου», προτείνει η ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής, της Σχολής Δημόσιας Υγείας T. H. Chan, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης, Yin Cao.

 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρδιάς, οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο συχνές μεταξύ των ανθρώπων που πίνουν λίγο ή μέτρια, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ. Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με άλλους κινδύνους για την υγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Η μελέτη

 

Για την έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε online  στην επιθεώρηση BMJ, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο μελέτες επαγγελματιών υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Κατά τη διάρκεια της έως και 30 χρόνων παρακολούθησης, περισσότερες από 19.000 γυναίκες και σχεδόν 7.600 άνδρες εμφάνισαν καρκίνο.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν συσχετίστηκε με στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου για καρκίνο, συνολικά. Το ίδιο και μεταξύ των ανδρών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξήθηκε για τους άνδρες που κάπνιζαν. Αντίθετα, όσον αφορά στις γυναίκες, ακόμη και εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ -κυρίως του μαστού- ακόμα και με ένα ποτό την ημέρα.

 

Για να απομονωθεί η επίδραση του αλκοόλ, η Cao και οι συνεργάτες της συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η εθνικότητα, το βάρος, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, η σωματική δραστηριότητα και η διατροφή.

 

Ο Jurgen Rehm, διευθυντής στο Τμήμα Κοινωνικής και Επιδημιολογικής Έρευνας στο Κέντρο για τις Εξαρτήσεις και την Ψυχική Υγεία του Τορόντο, υποστηρίζει ότι δεν εξεπλάγη από τα αποτελέσματα.

 

«Η παρούσα μελέτη ενισχύει τη θεωρεία ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, ακόμη και σε επίπεδα ελαφριάς έως μέτριας κατανάλωσης»,  δήλωσε ο ίδιος.

 

Το αλκοόλ προκαλεί σχεδόν το 4 % όλων των καρκίνων σε όλο τον κόσμο.