20-08-2015
Το πολύ κάπνισμα κάνει μεγάλη κοιλιά

photo

Πολλοί άνθρωποι και κυρίως  γυναίκες, διστάζουν να κόψουν το κάπνισμα από φόβο  μήπως παχύνουν. Μια νέα έρευνα, όμως, δείχνει ότι όσοι καπνίζουν πολύ έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν μεγάλη κοιλιά.

 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης διαπίστωσαν ότι, ενώ το κάπνισμα μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο συνολικό βάρος τείνει να ωθεί τη συγκέντρωση λίπους σε κεντρικές περιοχές, με αποτέλεσμα ένα μεγαλύτερο στομάχι.

 

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση 29 μελετών, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 150.000 άτομα και περιείχαν δεδομένα σχετικά με τις καπνιστικές συνήθειες, το βάρος και την περίμετρο της μέσης τους.

 

Η ανάλυση αποκάλυψε σε ορισμένους καπνιστές μια γενετική ποικιλομορφία, που συνδεόταν με αύξηση του αριθμού των τσιγάρων που κάπνιζαν και χαμηλότερο μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος, υποδεικνύοντας ότι το πολύ κάπνισμα οδηγεί σε χαμηλότερο ΔΜΣ.

 

Τα στοιχεία έδειξαν, επίσης, ότι ενώ γενικά ο ΔΜΣ σε όσους κάπνιζαν πολύ ήταν χαμηλότερος, η περίμετρος της μέσης τους ήταν μεγαλύτερη, έναντι αυτής των μη καπνιστών.

 

«Όταν ένας καπνιστής πάρει βάρος θα κάνει μεγαλύτερη κοιλιά από ότι θα κάνει ένας μη καπνιστής με την ίδια πρόσληψη βάρους, γεγονός που μπορεί, επίσης, να σημαίνει ότι διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη», επισημαίνει ο επικεφαλής της  μελέτης, καθηγητής Naveed Sattar, από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών και Ιατρικών Επιστημών.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open.